IZVORNA PORUKA: Smeshkica
Jel zna neko shta mi treba od papira za promenu prezimena, prebivalishta da bi napravila novu lichnu kartu...sad imam staru vazecu lichnu kartu....
Ja znam da treba venchani list, moj izvod iz matichne knjige sa novim prezimenom, i drzavljanstvo na novo prezime... osim toga? Jel ja mogu sama da se prijavim na novu adresu, ili mora vlasnik ili stanar sa adrese na koju se prijavljujem da bude samnom?
Koliko se cheka uopshte na ovo?
Ja sam se udala u junu,a menjala dokumenta na novo prezime u septembru.
Konkretno za novu licnu kartu treba izvod iz maticne knjige rodjenih,drzavljanstvo,vencani list,jedna fotografija 5x5 sa udarenim pecatom na poledjini.Dokumenta nesmeju biti starija od 6 meseci.
Prvo odes na salter za LK i zakazes da hoces da pravis novu licnu kartu,nove su ove biometrijske,mozes sa cipom i bez cipa.Dobijes termin,das dokumente na uvid koje ti oni vrate jer ih moras poneti opet kad dolazila u dat dan i vreme.
Na dobijeni dan dodjes,rece ti u koji br.prostorije da ides.Kupis dva obrazca,prvi je zahtev za izdavanje licne karte,a drugi zahtev za promenu prebivalista,kupi i uplatnice trebace ti kad ispunjavala prilikom placanja taksi.Te obrazce imaju tamo pored supa u radnji.Ispunis sve podatke,odes na postanski salter i uplatis...ufff jedno je valda 1600 ili 1800 din za troskove izrade,a drugo 226 din za policijsku upravu,ili obrnuto nebitno,platis i postanske troskove dvadesetak din.Onda kad to odradis pokucas da se javis da si dosla,pa cekas dok te oni prozovu.Kad prozovu njima predajes sva dokumenta,oni te i tamo slikaju,pa dajes otiske kaziprsta i potpisujes se.Pitaju te da li ces lk sa cipom ili bez.Onda dobijas uverenje da si pokrenula pravljenje lk,i dolazis za 7-10 dana sa tim papirom da podignes novu licnu kartu.Za promenu adrese treba zahtev za promenu prebivalista,ZK ulozak koji se valda dize u gradskoj kuci u katastru,i prisustvo svedoka cija je kuca da bi on dao saglasnost i potvrdu...