writing-img

RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo

clock-img

23.08.2013, 14:02

clock-img

Maslacak15

pencil-img

6242

Degu draga postoji tzv adrenalna hiperplazija koja je karakterise viskom androgena koji se stvaraju zbog defektnog enzima u nadbubregu. I onda taj visak moze da smeta reproduktivnom sistemu vrlo slicno kao kod PCOSa. Gleda se kljucno 17-oh progesteron zatim androstenedion i dheas. Terapija su jako nisko dozirani glukokotikoidi tipa deksametazon tokom nekoliko meseci. Na nasem podneblju je ovo dosta rasprostranjena anomalija i cesto je doktori previde. A svako ko ima neki visak androgena ili maljavost bubuljice itd i problem sa fertilitetom trebalo bi da proveri. To je moj savet.user posted image

clock-img

23.08.2013, 14:06

clock-img

degu

pencil-img

11332

Proveriću, jer se ne uklapam definitivno u sliku pco, mada nešto nisam ni maljava, nit sam ikad imala bubuljice, ali testosteron je uvek malo viši. Hvala Maslačak, ljubi Maslačkiće user posted image

Samo pozitivne misli privlače pozitivne stvari :)

U srcu moje mame i moje srce kuca <3

clock-img

23.08.2013, 14:13

clock-img

Jole84

pencil-img

8435

Moraću i ja to da proverim uskoro user posted image

I dodaj svetu malo boje, čudo moje.....

clock-img

23.08.2013, 14:16

clock-img

Simče

pencil-img

18

Draga Maslacak15 hvala puno na odgovoru. user posted image user posted image user posted image
Pa gornja granica za DHEA SO je 9,28 a meni je 10,16, tako da i nije neka velika razlika u pitanju.
Inace na 3. dc sam radila sve ove analize:
FSH
LH
E2
PRL
TESTOTERON
FREE TESTOSTERON
SHBG
INSULIN
GLUKOZA
AETH
KORTIZOL
FTu
TSH
TPO-AG
17-OH-PG
DHEA SO4
Insulin mi je 4,7 a referentne vrednosti su 4,1-5,6, i svi ostali hormoni su mi ok sem tog DHEA SO4 i duplo veceg LH od FSH...
Sad u nedelju radim za 21 dc, pa cu videti sta ce tu biti, za taj dan mi je zakazan i taj androstenedion da uradim, pa cim dobijem rezultate napisacu ti kakva je situacija... A inace, i na ultrazvuku mi se vide male cistice na oba jajnika...

clock-img

23.08.2013, 14:33

clock-img

Maslacak15

pencil-img

6242

A koliki je SHBG Simce? user posted image

clock-img

23.08.2013, 14:41

clock-img

Simče

pencil-img

18

Joj draga Maslačak rezulatati su mi kuci, a ja trenutno nisam kuci, mada znam da sam gledala i da mi je sve u granicama osim DHEA i LH. Ajde videcu kad dodjem kuci malo kasnije koliki mi je tacno SHBG pa ti javljam user posted image

clock-img

23.08.2013, 14:51

clock-img

Maslacak15

pencil-img

6242

Simce simce verujem ja da jeste u granicama ali sve je to relativno user posted image . Pitam zato sto SHBG ili sex hormon binding globulin vezuje androgene u cirkulaciji. Kad budes gledala napisi i koliki je testosteron. Zato sto u zavisnosti od toga koliki je SHBG presudno je koji deo testosterona je bioloski aktivan tj racuna se FAI- free androgen index. Granice za SHBG su siroke na primer od 30-100. I moze da se desi da ako je SHBG malo nizi a testosteron malo visi ( a oba u granicama ) ti budes ipak hiperandrogena jel je testosteron nevezan u cirkulaciji. Eto sad te udavih, ali ocu reci nekad je malo slozenije od pukih laboratorijskih granicauser posted image .

clock-img

23.08.2013, 15:09

clock-img

Simče

pencil-img

18

Auuu, draga Maslacak, svaka tebi cast koliko o svemu ovome znas user posted image user posted image user posted image Taman posla da si me udavila, pa ja sam tebe i zamolila za misljenje i hvala ti do neba na ovako temeljnim odgovorima user posted image user posted image user posted image Cim dodjem kuci, pisem ti koliki mi je SHBG i testosteron. user posted image

clock-img

23.08.2013, 15:30

clock-img

little_one

pencil-img

4663

Simce, da li ti je to samo pocetni inzulin? Imas li i dva sata nakon opterecenja...taj se gleda! A taj pocetni skoro nista ne govori...

clock-img

23.08.2013, 15:35

clock-img

Simče

pencil-img

18

Little one, nemam, ovo su mi prve pretrage uopste, verovatno ce mi to sa opterecenjem raditi tek nakon vadjenja krvi sad u nedelju kad mi je 21 dc. E a jedno, verovatno ubitacno glupo, pitanje user posted image Koliko sve ovo sto sam do sad napisala moze uticati na user posted image ??? Mislim, jel moguce uopste zakljuciti ista o tome na osnovu ovoga sto sam ja vama ovde napisala? user posted image

clock-img

23.08.2013, 21:03

clock-img

little_one

pencil-img

4663

Nije glupo pitanje. Moze puno uticati dok ne nadjes rjesenje svog problema...a nakon toga moze biti izuzetno lako rijesiti samo je potrebno definisati dijagnozu i u skladu sa tim rjesavati problem...

clock-img

24.08.2013, 13:32

clock-img

Dusica81

pencil-img

43

Hello drage moje user posted image
Ja sam nova, i drago mi je da sam pronasla ovako korisno mjesto za sve nase male i velike nedoumice i probleme
Prvo da vas pitam za kumu, a imam i ja svojih kerefeka, o tome cu kasnije
naime, ona ima povisem prolaktin, ima i godina, MM nije radio pretrage, pokusavaju godinu dana user posted image ali nista
ona pije Dostinex o,5 mg jednom nedeljno vec drugi mjesec i sada joj kasni 9 dana
radila je test koji funkcionise na principu vrijednosti beta HCG i test je pozitivan bio II user posted image
ali kada je izvadila krv beta je bila  5<..dakle negativno
sta mislite, sta je u pitanju...

clock-img

25.08.2013, 15:50

clock-img

degu

pencil-img

11332

Dusice moguće da je bila biohemijska trudnoća, tj da je do trudnoće došlo al se plod nije dobro zakačio pa se trudnoća brzo i završila. Beta iz krvi ne laže tako da tvoja drugarica nije trudna. Dobro je to što često posle biohemijske trudnoće ubrzo dođe prava trudnoća :)

Samo pozitivne misli privlače pozitivne stvari :)

U srcu moje mame i moje srce kuca <3

clock-img

25.08.2013, 16:17

clock-img

zece

pencil-img

928

Mozno e da bila biohemiska trudnoca dusica a i5e granicnavrednoat na betahcg preku krv

clock-img

25.08.2013, 20:00

clock-img

Dusica81

pencil-img

43

Hvala Zece i Degu puno, kazacu joj.. ona ima 46 god i ovo je prvi put da radi na user posted image
ima problema sa Prolaktinom, pije Dostinex ali nije skroz ok, jos uvek, ( posle 2 kutije-  0,5 mg pije nedeljno )

Ja sam recimo imala takodje uvecan prolaktin, i to abnormalno, ali mi je Dostinex dobro reagovao.. pila sam 2x 0,5 mg nedeljno

Ona je imala i neki hormon umanjen, ne umije da mi kaze koji...
ma user posted image   Hvala vam puno

< Poruku je uredio Dusica81 -- 25.8.2013 20:09:50 >

clock-img

26.08.2013, 08:50

clock-img

Simče

pencil-img

18

Hvala na odgovoru draga Little one user posted image

Maslačak15 draga, onaj dan kada si me pitala za SHBG, kad sam dosla kuci i uzela rezultate u ruke, videla sam da su mi od svih analiza koje mi je doktorka rekla da uradim, bas taj preskocili i samo njega mi nisu uradili... user posted image Ne znam sta sad da radim? user posted image Da li da da vadim ponovo krv i da ovaj put dobro proverim da li su mi uradili sve zapisane analize, ili? user posted image

clock-img

29.08.2013, 20:25

clock-img

Simče

pencil-img

18

Juhu, žene gde ste nestale? user posted image <3

clock-img

09.09.2013, 20:52

clock-img

17 joka

pencil-img

10887

evo mene 3dc.

T3 2.0 ref.vred.. 1.3 - 3.1
T4 144.3 ref.vred. 66.0 - 181.0
TSH 1.799 ref.vred. 0.550 - 4.780
Prolaktin 282.5 ref.vred.102.0 - 496.0
Testosteron 1.2 ref.vred. 0.5 - 2.6
Progesteron 2.3 ref.vred 0.6 - 4.7
Estradiol 21.5 ref.vred. 12.5 - 166.0
LH 8.3 ref.vred. 2.4 - 12.6
FSH 6.07 ref.vred.3.5 - 12.5
Kortizol 11.7 ref.vred.6.2 - 19.4

radih i Serologiju na viruse sve negativno user posted image

Maslačak šta kazeš na ove hormone meni deluje ok

Što duže čekaš na nesto , više ceniš kad to dobiješ.Jer sve što je vredno imati ....VREDNO JE I ČEKATI...

clock-img

09.09.2013, 20:54

clock-img

New Mom

pencil-img

10345

Joko!user posted image

"Bunim se. Dakle, postojim!" - Alber Kami
"Korenje vaspitanja je gorko, ali su mu plodovi slatki." - Aristotel

clock-img

09.09.2013, 20:56

clock-img

Verolina

pencil-img

5958

Joko, inverzija je tu, ali sve ostalo je extra.
Maslackonja je u Srbioji, mislim, pa ne moze da se javi.

Sve zelje su izasle iz mene. Potrosila sam ih na druge. I sad vise ne znam kako se zeli. Ne znam kako se nada.Zelim da mi se vrati ista kolicina dobra koju sam drugima zelela. Zelim ponovo zelju u sebi. Zalim da budem sebicna.

clock-img

09.09.2013, 21:03

clock-img

17 joka

pencil-img

10887

ma to znam ali pijem Gluformin Eutyrox, Elevit,Selen
a kasnije za pripremu ide Estrofem Utrogestan, Prednison bice to ok mislim

idem iduce nedelje na UZ da vidim kakvo je stanje

Što duže čekaš na nesto , više ceniš kad to dobiješ.Jer sve što je vredno imati ....VREDNO JE I ČEKATI...

clock-img

09.09.2013, 21:24

clock-img

Verolina

pencil-img

5958

Ma bice sve ok.
Boga da svima koji ga zele. user posted image

Sve zelje su izasle iz mene. Potrosila sam ih na druge. I sad vise ne znam kako se zeli. Ne znam kako se nada.Zelim da mi se vrati ista kolicina dobra koju sam drugima zelela. Zelim ponovo zelju u sebi. Zalim da budem sebicna.

clock-img

09.09.2013, 21:27

clock-img

17 joka

pencil-img

10887

Verkic user posted image zajedno da guramo po razredimauser posted image zelim svim srcem

clock-img

09.09.2013, 21:28

clock-img

Verolina

pencil-img

5958

Tako ce i biti.

clock-img

09.09.2013, 21:35

clock-img

17 joka

pencil-img

10887

user posted image user posted image user posted image