IZVORNA PORUKA: Valerie
da li moze da se trazi da se indukcija bar odlozi u pokusaju da porodjaj stvarno bude prirodan? da se setam, cucim, masiram...
ja se slazem ako je neophodan, ali svakome davati... a i plasim se jer razne "hemikalije" ne podnosim dobro, tj. dobijam tahikardiju etc...
Indukcija je ako se uopšte ne otvaraš a dr smatra da hitno treba izazvati porođaj (npr. pukao vodenjak, zelena plodova voda itd.). Ako se dobija oksitocin a porođaj je već krenuo (u smislu već si krenula sa otvaranjem) onda se to zove stimulacija i služi da se pojačaju porođajni trudovi.
Stimulaciju obično i daju da se ubrza porođaj jer npr. kao prvorotka možeš tako i po 12 sati da trpiš bolove.
Ovde u NS nema šetanja, čučanja i sl. već se leži u krevetu, tako da nema opcije da se prirodno otvaraš (s toga što duže kući).
Ne daje se svakome, dr procenjuje situaciju, ali to je faktički Th i ne verujem da možeš da tražiš da se odloži.
Ja sam prvi put imala stimulaciju, drugi put nisam. Drugi porođaj me je boleo mnogostruko više, ako se bojiš bola.
Problem sa indukcijom je što odmah dobiješ bolove visine 10 (na skali od 1 do 10), nema telo kad kad se privikne, ali stimulacija sama nije toliko strašna jer je proces otvaranja već krenuo (i bolovi).