Nisam 100% sigurna da je to sto je moj suprug ostavio cigarete i alkohol uticalo na poboljsanje spermograma..bas zbog toga sto je pio i Profertil i unosio puno vitamina u organizam, pije i maticni mlec (kupujemo maticni mlec u kesicama, postoje i kapsule, ne znamo koliko su ti proizvodi dobri ali ne mozemo stalno da nadjemo svez maticni mlec). Samo nagadjam. Evo sada nece koristiti profertil kapsule pa cemo videti rezultat za 2,5 meseca. On je ta prva tri meseca ostavio skroz i cigarete i alkohol. Sada zapali cigaretu samo ponekad uz kaficu i mozda je popio pivo-dva ceo mesec...ne verujem da povremeno konzumiranje alkohola i cigareta moze drasticno da utice na spermogram.
Moj suprug ima hypospermiu, smanjeni broj spermatozoida. Malo je ispod granice...mada su nam nekoliko urologa rekli da sa takvim rezultatom moze doci do prirodne oplodnje.
Prvi nalaz je imao svega 40 miliona, a 70% pokretljivih
Drugi nalaz je bio najgori imao je oko 90 miliona i svega 30% pokretljivih
i posle Profertila i ostalog sto sam napisala treci nalaz mu je najbolji
ima blizu 100 mil i 50% pokretljivih, 100:50 je 20 miliona sto je normalan nalaz ...mada naravno sto vise to bolje
Mi smo sve 3 analize radili na sudskoj medicini u Nisu, i mislim da su tamo najtacniji rezultati...ipak to rade strucnjaci upravo za tu oblast.
Sto se tice pokretljivosti spermatozoida, sigurno znam da ako je apstinencija veca od 7 dana ...pokretljivost spermatozoida opada. Doktorka koja radi u sudskoj medicini insistira da se uzorak daje posle 7 dana apstinencije, dok nam je drugi doktor i urolog rekao da je najbolje da apstinencija bude od 3-5 dana. Tako da ako si dao uzorak posle 6-7 dana apstinencije mozda i to ima veze.
Stres takodje utice ... zbog toga se slazem sa Lidijom da ako imas veliku krizu zbog toga sto ne pusis, probaj da pusis sto manji br. cigareta a nikako nemoj da ih izbacis skroz...
Pozdrav
< Poruku je uredio *Maki* -- 26.2.2011 12:00:01 >