cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj deteta: Dojenje i dohrana

calendar-img

Dojenje
Dojenje garantuje odojčetu kvalitetnu ishranu, zaštitu od infekcija, smanjuje mogućnost alergije na hranu i pruža osećaj ljubavi i sigurnosti. Dojenje dakle ima povoljan uticaj na psihički i fizički razvoj tek rođene bebe.  Pozitivno utiče i na mamu i povezanost između majke i deteta. Osim svih navedenih pozitivnih strana dojenje je i najpovoljnija hrana za vašeg odojčeta.

Sastav majčinog mleka
U prvim mesecima je za odojče najprimerenija hrana majčino mleko. Prvo mleko zove se kolostrum. Ono je gušće, žućkaste boje i sadrži veliki deo zaštitnih i hranljivih sastojaka. Ima blagi diuretički učinak i potiče pražnjenje mekonijuma (prve stolice).  Najvažnija uloga kolostruma je zaštitna:  sadrži puno antitela i odbrambenih ćelija koje novorođenče štite od infekcija.

Uskoro, između drugog i šestog dana nakon porođaja sastav mleka počinje da se menja, a dojke se zbog povećane količine mleka napune, postaju veće, toplije, nabrekle i osetljivije. Već nakon tri nedelje počinje stvaranje zrelog mleka koje zadovoljava sve detetove potrebe za hranom u prvih četiri do šest meseci (osim potrebe za vitaminom D kojeg je potrebno dodavati da bi sprečili rahitis).

Sastav majčinog mleka menja se i tokom svakog podoja: na početku je mleko vodenastije, skoro prozirno,plavkasto, da  odojče ugasi žeđ, sledi gušće, kalorijama bogatije mleko kojim se ono zasiti. Zbog toga je važno da odojče kod svakog podoja što bolje isprazni dojku. Time se povećava i stvaranje mleka.

Za uspešno dojenje
Najbolje je s dojenjem početi što pre nakon porođaja. Obično vam u porodilištu (pogotovo ako je porodilište Baby Friendly tipa) omoguće prvo dojenje već u sali za porođaj. Rano dojenje je važno da bi se moglo uspešno uspostaviti dojenje (u prvom satu nakon porođaja refleks sisanja je najjači), ali važno je i zbog povezivanja majke i deteta jer se odojče dodirom majčine kože umiri.

Za dobar uspeh dojenja bitna je i tehnika dojenja. Dobre tehnike ne možete da naučite iz knjiga , ali ne brinite - babice u porodilištu će vam s veseljem pomoći i naučiće vas pravilne položaje. Nakon toga će vas kod kuće posetiti patronažna sestra koja će vam pomoći da rešite moguće probleme.

Ukratko ćemo sažeti nekoliko saveta za uspešno dojenje: namestite se udobno, odojče celim telom okrenite prema sebi i drugom rukom uhvatite dojku (prsti neka ne budu na areoli nego na koži) a zatim bradavicom dodirnite detetove usne. Kada dete jako zine primaknite njegovu glavicu dojci. Za uspešno hranjenje i sprečavanje povreda bradavica (ragada) važno je da odojče zajedno s bradavicom zahvati i što veći deo areole. Ako odojče to ne uspe odmaknite ga od dojke i pokušajte ponovo. Budite  oprezni da mu prilikom hranjenja dojkom ne pritisnete nos.  U prvi mah  će vam dojenje ličiti na  veliku umetnost, ali ćete se uskoro navići i bićete pri dojenju opušteniji i samim tim ćete oboje uživati.

Na početku odojče hranite za svaki obrok na obe dojke. Obratite pažnju da prvu dojku isprazni (time podstiče stvaranje mleka) i tek onda mu ponudite i drugu dojku. Sledeći podoj započnite na dojci sa koje je zadnje jeo. Kasnije (obično nakon 2 do 3 nedelje) kada dojke počinju da stvaraju veće količine mleka detetu je za jedan obrok dovoljna samo jedna dojka.

Koliko često dojiti?
Što se tiče učestalosti hranjenja odnosno vremenskih razmaka između podoja najbolje je prilagoditi se detetu i mu ponuditi dojku uvek kada plače ili pokazuje neke druge znakove gladi. Na početku je to jako naporno i oduzimaće vam puno vremena. Moguće je da ćete dojiti čak dvanaest puta dnevno. Postepeno odojče uspostavi svoj ritam hranjenja i na kraju prvog meseca većini beba je potrebno 7 do 8 obroka dnevno. I dužinu pojedinačnog podoja najbolje je prilagoditi odojčetu. Ono prestaje sa sisanjem kada je sito. Često nakon hranjenja i zaspi.

Podrigivanje nakon obroka

Nakon svakog hranjenja potrebno je podstaći odojče na podrigivanje , time ono izbaci vazduh koji je progutalo tokom hranjenja. Postoji puno tehnika, a vi ćete odabrati onu koja vama i vašem detetu najviše odgovara. Možete da pokušate sa  podignutim položajem, kada je odojče u vašem naručju okrenuto prema vama a njegova glava je na vašem ramenu. Nekima više odgovara ležanje na stomaku (naravno uz vaše prisustvo) ili sedeći položaj odojčeta. Ako u roku od pola sata odojče ne podrigne najverovatnije i neće jer su hrana i vazduh već stigli iz stomačića do creva.

Hranjenje na flašicu
Ako dojenje nije moguće ili ste odlučili da ne želite da dojite, odgovarajuća zamena za majčino mleko je fabrički prerađeno adaptirano mleko za odojčad (zvano i mlečna mešavina, mlečna formula, adaptirano ili veštačko mleko). Na raspolaganju vam je cela paleta različitih mlečnih formula. Za odgovarajući izbor najbolje je da se posavetujete s detetovim pedijatrom ili sa farmaceutom u apoteci.

Adaptirano mleko
Većina mlečnih formula je prerađena od kravljeg mleka. Neadaptirano kravlje mleko nije primerena hrana za odojčad jer se po svom sastavu vrlo razlikuje od majčinog mleka. Sadrži puno više proteina i minerala a  manje šećera. Sastav masti je drugačiji i moguća je prisutnost mnogo bakterija. Odojče hranjeno neadaptiranim mlekom dobija preveliku količinu proteina i minerala (soli) koje mora izlučiti što predstavlja izuzetno veliko opterećenje za njegove još nezrele bubrege.  Kravlje mleko u mlečnim formulama je mnogobrojnim postupcima prilagođeno potrebama odojčadi.

Razlikujemo dve osnovne vrste mlečnih formula: početno mleko (označeno brojem 1) koje je namenjeno ishrani odojčadi barem do četvrtog meseca (možete da ga  koristite i duže vreme) i prelazno mleko  (označeno brojem 2) koje je gušće, sitnije i namenjeno prehrani odojčadi od četvrtog meseca pa na dalje. Postoje različite mlečne formule namenjene posebnim grupama odojčadi kao što su hipoalergene mešavine, formule za nedonoščad, mešavine za odojčad koja pate od kolika...

Koliko često hraniti odojče na flašicu?
Pri hranjenju na flašicu najbolje je da isto kao i pri dojenju razmake između pojedinih obroka prilagodite detetu. Flašicu mu ponudite kada plače ili pokazuje druge znakove gladi. Prvih dana odojče želi češće da jede (oko 6 do 10 puta), ali postepeno uspostavlja svoj ritam hranjenja i pri kraju prvog meseca je većini novorođenčadi potrebno 6 do 8 obroka dnevno (približno na svaka tri sata). Što se tiče količine mleka za pojedini obrok pri hranjenju na flašicu, potrebno je pridržavati se uputstava na ambalaži. Trebate da znate da odojče nije uvek podjednako gladno zato  nemojte da ga prisiljavate da popije svo mleko koje ste pripremili ako ne želi. Pri hranjenju na flašicu postoji mogućnost prekomernog hranjenja i kao posledica tome se javlja gojaznost.

Pravilna upotreba flašica
Za hranjenje upotrebljavajte flašice koje možete da sterilišete ili  prokuvavanjem ili u sterilizatoru. Pazite da je na cucli dovoljno mala rupica (mleko treba da curi u kapima) i pre svakog hranjenja proverite temperaturu mleka. Za svaki obrok pripremite sveže mleko, a moguće ostatke mleka prospite. Tokom hranjenja držite flašicu tako da je cucla uvek puna mleka.

Podrigivanje nakon obroka Nakon svakog hranjenja potrebno je podstaći odojče na podrigivanje , time ono izbaci vazduh koji je progutalo tokom hranjenja. Postoji puno tehnika, a vi ćete odabrati onu koja vama i vašem odojčetu najviše odgovara. Možete da pokušate sa podignutim položajem, kada je odojče u vašem naručju okrenuto prema vama a njegova glava je na vašem ramenu. Nekima više odgovara ležanje na stomaku (naravno uz vašu prisutnost) ili sedeći položaj odojčeta. Ako u roku od pola sata ono ne podrigne najverovatnije i neće jer su hrana i vazduh već stigli iz stomačića do creva.

arrow-img

1-4 NEDELJE

1 MESEC

2 MESECA

arrow-img

1 do 4 nedelje

Dobro nam došlo drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan materice, i u tom periodu je veoma osetljivo i potpuno zavisi od brige i nege roditelja. Prvi mesec je period upoznavanja i prilagođavanja porodice na novog člana. To je veoma lep i emotivan, ali uz to i veoma naporan period.
 
Prvu godinu, od rođenja pa do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje BEBE. Prve četiri nedelje života dodatno definišemo i zovemo period NOVOROĐENČETA. Jedno malo novorođenče upravo držite u naručju!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog deteta

Besplatne nedeljne e-novosti, koje pomno prate razvoj tvog deteta.

Tvoj email

Predviđeni datum porođaja

calc-img

Izračunaj datum porođaja

Poslednji tekstovi

article-img