cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj deteta: Igrajmo se

calendar-img

Igra podstiče detetov razvoj Igra je zabavni način podsticanja detetovog razvoja. Odojčetu pomaže pri upoznavanju sopstvenog tela i sveta koji je okružuje. Pri igri Odojče koristi i razvija sva svoja čula. U prvom mesecu igra mora da bude nežna i kratkotrajna jer se novorođenče brzo umori.  Uživaće ako mu budete pevali (iako niste talentovani), naročito mu se sviđa zvuk vašeg glasa, zbog toga često razgovarajte s njim, možete mu i glasno čitati časopis. Nežno zaplešite s njim uz muziku ili idite s njim u naručju do prozora pa mu opisujte svet. Kada je vreme lepo iznesite ga napolje da čuje zvuk okoline i da oseti miris svežeg vazduha. Ne zaboravite na adekvatnu zaštitu od sunca ili vetra.

Igračke za novorođenče? Najomiljenija novorođenčetova igračka su roditelji jer neizmerno uživa u posmatranju majčinog ili očevog lica kao i u slušanju njihovih glasova.

Za podsticanje čula iznad krevetića mu obesite vrtešku živih i kontrastnih boja. Većina vrteški svira nežne melodije koje umiruju bebe.

Odaberite zvečke, knjižice i druge igračke kontrastnih boja. Bebi se na početku najviše sviđaju crno beli uzorci i čiste žive boje (crvena, žuta, plava, zelena). Uvek se uverite da je igračka kojom se igra vaše dete sigurna i bez sitnih delova koje bi dete moglo iščupati (postoji opasnost da se njima uguši ili ih proguta), bez oštrih ivica i  da je napravljena od neštetnih materijala.

arrow-img

1-4 NEDELJE

1 MESEC

2 MESECA

arrow-img

1 do 4 nedelje

Dobro nam došlo drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan materice, i u tom periodu je veoma osetljivo i potpuno zavisi od brige i nege roditelja. Prvi mesec je period upoznavanja i prilagođavanja porodice na novog člana. To je veoma lep i emotivan, ali uz to i veoma naporan period.
 
Prvu godinu, od rođenja pa do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje BEBE. Prve četiri nedelje života dodatno definišemo i zovemo period NOVOROĐENČETA. Jedno malo novorođenče upravo držite u naručju!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog deteta

Besplatne nedeljne e-novosti, koje pomno prate razvoj tvog deteta.

Tvoj email

Predviđeni datum porođaja

calc-img

Izračunaj datum porođaja

Poslednji tekstovi

article-img