cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj deteta: Mama i tata

calendar-img

Upoznajmo se!
Prvi mesec je razdoblje upoznavanja, uspostavljanje povezivanja s odojčetom i prilagođavanja  porodice na novog člana. To je veoma lepo i emocionalno razdoblje, ali i jako naporno. Novopečeni očevi - i  vi budite deo tog jedinstvenog doživljaja, upoznajte se s vašim detetom i postavite tvrde temelje vašeg odnosa i porodične sreće. Novopečenoj majci je u tim prvim danima  jako potrebna vaša podrška i pomoć. Nema boljeg vremena za godišnji odmor nego što je prvi mesec nakon rođenja vašeg deteta.

Na prvom mestu neka bude novorođenče i njegove potrebe. Očekujte da stan sada više neće biti uvek pospremljen, ručak neće biti gotov u uobičajeno doba... Dobrodošla je pomoć, pogotovo pri kuvanju i pospremanju. Ako je partner prezaposlen pametno je prihvatiti ponuđenu pomoć roditelja ili prijatelja.

Postporođajna depresija ili bebi bluz
Rođenje deteta bi trebao biti najlepši doživljaj u životu, ispunjenje sebe i svog zadatka. Od novopečene majke očekuje se neizmerna sreća, puno pozitivne energije i slavljenje srećnog događaja. Iskustvo rađanja za mnoge majke nije identično sa idealizovanom slikom. Baš suprotno - suočava se s umorom, razdražljivošću, plačljivošću, promenama u raspoloženju i nedoumicama o tome da li je ili će biti dobra majka. S bebi bluzom se po nekim podacima susreće čak 80% žena, kod većine se pojavi treći dan nakon porođaja i obično traje dan ili dva. Obično nestane sam po sebi. Najbolji lek je podrška porodice, muž s ljubavlju i razumevanjem, koji je ženi oslonac u tim danima i koji joj pomaže da se brine  za dete i preuzme brigu za kućanstvo. Stres može biti povezan i sa socijalnom izolacijom ili finansijskim problemima.
 
Postporođajna depresija
Kod barem jedne od deset žena bebi bluz se produži i pretvori u postporođajnu depresiju koja se najčešće razvije od šeste do osme nedelje nakon porođaja, mada se može pojaviti i šest do osam meseci nakon porođaja. Najverovatniji razlozi za nju su brze hormonske promene, stres iz okoline (loš odnos s partnerom, finansijski ili socijalni problemi, neželjena trudnoća,...) poremećaji ličnosti i genetske predispozicije. Glavni simptomi su jaki umor, poremećaji spavanja (nesanica), manjak apetita, osećaj teskobe, tuge i krivice, glavobolje, preterani strah za dete. Postporođajna depresija se lako leči odnosno njeni simptomi mogu se smanjiti. Bitno je pravovremeno prepoznavanje problema jer većina poteškoća ponekada ostanu neotkrivena.

Važnu ulogu kod lečenja ima saradnja partnera, iskreni razgovor o problemima i osećanjima pa se rasterećenjem  mogu sprečiti komplikacije. Kod težih simptoma  potrebno je lečenje antidepresivima i kod najtežih oblika hospitalizacija. Dugotrajna i nelečena postporođajna depresija majci onemogućuje uživanje s detetom i dete ima  zbog nje u najosetljivijem periodu manjak majčine ljubavi što ima velik uticaj na njegov razvoj. Najbolje je sprečiti nastanak i razvoj postporođajne depresije. Može vam pomoći prihvatanje činjenice da nema savršene majke i poverenje u partnera koji vam pomaže pri nezi i čuvanju deteta. Na taj način novopečena majka ima nešto vremena samo za sebe, za brigu o sebi, opuštajuću kupku ili posleporođajnu rekreaciju.  Čuvanje i negovanje partnerskog odnosa je veoma važno jer su i roditeljstvo i partnerstvo bitni za kvalitet života.

Postporođajna psihoza
... je veoma retka. Pojavljuje se u prvoj nedelji nakon porođaja. Simptomi su veoma poremećeno ponašanje, halucinacije, zbunjenost, dezorijentisanost, nemir i postoji velika opasnost da majka povredi dete ili sebe. Nužno je brzo psihijatrijsko lečenje.

Bolovi u dojkama

... najčešće su posledica nepravilne tehnike dojenja. Ako imate oštećene bradavice ili ragade i morate zbog bolova na koji dan da prekinete dojenje, trebalo bi da mleko iz dojke redovno (na svaka 3 sata) izmlazate. Bradavice uvek ispirajte mlakom vodom, ne upotrebaljavajte sapun ili rastvore koji sadrže alkohol.

Kod prepunih, bolnih i nabreklih dojki kao i  kod začepljenih mlečnih kanalića (mala bolna tvrda mesta na dojci) operite dojke  toplijom vodom, tvrda mesta lagano razmasirajte i suvišno mleko izmlazajte dok dojke opet ne postanu mekane (to je najednostavnije uraditi pod toplim  tušem). S dojenjem nastavite što češće.

Ako primetite crveno i na dodir jako bolno tvrdo mesto a imate temperaturu iznad 38,4° C i jako loše se osećate, vaša dojka je verovatno upaljena i vi imate mastitis. Što pre posetite lekara jer vam je potrebno lečenje antibioticima.

arrow-img

1-4 NEDELJE

1 MESEC

2 MESECA

arrow-img

1 do 4 nedelje

Dobro nam došlo drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan materice, i u tom periodu je veoma osetljivo i potpuno zavisi od brige i nege roditelja. Prvi mesec je period upoznavanja i prilagođavanja porodice na novog člana. To je veoma lep i emotivan, ali uz to i veoma naporan period.
 
Prvu godinu, od rođenja pa do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje BEBE. Prve četiri nedelje života dodatno definišemo i zovemo period NOVOROĐENČETA. Jedno malo novorođenče upravo držite u naručju!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog deteta

Besplatne nedeljne e-novosti, koje pomno prate razvoj tvog deteta.

Tvoj email

Predviđeni datum porođaja

calc-img

Izračunaj datum porođaja

Poslednji tekstovi

article-img