cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj deteta: Moje novorođenče

calendar-img

O porođajnoj težini
Prosečna porođajna težina novorođenčeta je 3.340 grama. Većina beba pri rođenju ima težinu između 2.500 i 4.100 grama (dečaci su malo teži od devojčica, a prvorođena deca, u odnosu na svoje mlađe bate i seke, rođena su sa manjom težinom). Zdravo novorođenče može posle porođaja izgubiti nekoliko grama (5-10 procenata porođajne težine), pre svega zbog odvajanja prve mokraće i mekonijuma, i zbog male količine tečnosti koja se unosi u odnosu na količinu tečnosti koja se gubi.
Kada počne dojenje (tri do pet dana nakon rođenja), težina novorođenčeta počinje da raste.

Sa dojenjem treba početi što pre nakon porođaja, i u toku prvih dana morate dojiti što češće, da biste time podstakli stvaranje mleka. Težina bebe bi tada trebalo manje da pada. Kada beba izgubi više od 10 % težine, u porodilištu obrate više pažnje i budnim okom prate situaciju, sve dok težina ne počne da raste. Prvih dana novorođenče pojede manje hrane nego u narednom periodu. Kada se uspostavi ritam hranjenja, možemo očekivati da zdravo novorođenče dobija na težini 20-50 grama dnevno. Normalno je da u nekom periodu bebe dobijaju malo manje na težini, a u nekom malo više.
 
Prosečna dužina novorođenčeta iznosi 50 cm (većina beba dugačka je od 46 do 54 cm). Do kraja prvog meseca vaša će beba dobiti približno 750 grama na težini, i 3,5 cm u dužini.

Izgled novorođenčeta

Kada se novorođenče rodi izgleda “zgužvano“, koža mu je crvenkasta, može imati ogrebotine ili modrice. Sve je to posledica putovanja kroz uski porođajni kanal, i u naredne dve nedelje će postepeno nestati. Deca koja su rođena carskim rezom nisu morala putovati kroz uski porođajni kanal, i zbog toga imaju manje ogrebotina i deformacija glave i ne izgledaju toliko “zgužvano“.

Nakon rođenja koža je velikim delom prekrivena tragovima verniksa (beli sloj koji štiti dečju kožu dok je u materici) i ružičasto crvene je boje (bez obzira na to kakva će kasnije biti – isto je i kod tamnopute dece), jer su kroz tanku kožu vidljive žile. Mnogo novorođenčadi, posebno prerano rođenih, prekriveni su tankim slojem nežnih (lanugo) dlačica, kojih ima najviše na ramenima, leđima, čelu i na obrazu. Posle nekoliko nedelja te nežne dlačice postepeno otpadnu.

Skoro tri četvrtine novorođenčadi ima na potiljku, čelu, kapcima ili nosu vidljive crvene fleke, koje zovemo imakularni hemangiom ili ujed rode. To je kapilarno žilno crvenilo koje uglavnom nestane do napunjene prve godine života. U prvim danima sitne modrice sa glave i lica koje su posledica istiskanja pri porođaju lako je zameniti za ujed rode.

Koža novorođenčeta je nežna i osetljiva na sastav i materijal odeće, vlagu, pritisak i temperaturu. U prvim danima novorođenče kada plače postane crveno ili čak poplavi na neko vreme, a može imati i plave ručice i nožice ili čak jednu polovinu tela crvenu, a drugu bledu. Ako mu je hladno, koža može postati štraftasta. Sve ovo nisu štetna stanja, a i prolaznog su karaktera. Jako plava boja kože, bledilo ili rana žutica uvek su znaci ugroženosti, i traže brzu i adekvatnu medicinsku intervenciju. Često se u prvim danima nakon rođenja javlja guljenje gornjeg sloja kože (milia), a kod neke dece i bezopasan crveni osip u obliku crvenih bubuljica sa belom tačkom na sredini. Oba stanja su prolazna i ne traže dodatnu medicinsku negu.

Kod novorođenčeta rođenog u položaju glavom na dole, u prvim satima nakon rođenja, glavica je više ovalna, na temenu i potiljku obično je vidljiv porođajni otok. Kosti lobanje uglavnom su čvrste i još nisu međusobno srasle, mogu se i delimično prekrivati. Na prednjem delu glavice, na temenu (između čeone i temene kosti), nalazi se mekani deo, fontanela, koji može biti raznih dimenzija. Fontanela je deo gde kosti lobanje još nisu sasvim srasle, a prekriven je neverovatno jakom moždanom opnom. U predelu fontanele možemo videti pulsiranje žila, što je sasvim normalno. Ako je fontanela vidljivo udubljena, beba je verovatno dehidrirala, i zbog toga joj treba što pre ponuditi mleko ili vodu. Ako vaše dete ima i druge simptome (proliv, povraćanje, temperaturu…) ili ispupčenu fontanelu, treba odmah da posetite lekara.

Prvih dana, zbog pritiska prilikom porođaja, oči su često otekle i zakrvavljene. Odmah nakon rođenja novorođenčetu se daju kapi za oči da bi se sprečila infekcija očiju, koja se može dobiti zbog bakterija iz porođajnog kanala. Mnogobrojne bebe u prvim nedeljama života povremeno škilje. Takođe, teško im je da kontrolišu oba oka kako bi fokusirali predmet. Sve dok ne ojačaju mišići oko očiju i dok beba ne nauči da kontroliše pogled, povremena razrokost je sasvim normalna. Lažan osećaj da je dete razroko možete dobiti i zbog kožice u unutrašnjim uglovima očiju.

Nosić je često delimično začepljen ostacima plodove vode, sluzi ili majčine krvi. Da bi očistilo disajne puteve, novorođenče često samo kija.

Na sredini gornje usne često se od dojenja pojavi žulj. Pojava je sasvim normalna, zato nemate razloga za brigu.

Kod zdrave novorođenčadi moguće su velike razlike u brzini i načinu disanja, u zavisnosti od budnosti, pokreta i plača. Oni, uglavnom dišu sa 40 udisaja u minuti. Srce novorođenčadi kuca mnogo brže nego kod odraslih osoba. Odmah nakon rođenja puls deteta je između 80 i 200 otkucaja u minuti, a nekoliko sati kasnije srce kuca sa 100 do 160 otkucaja u minuti.

Zbog nerazvijenih stomačnih mišića stomak bebe izgleda veliki. Pre presecanja pupčane vrpce na bebinoj strani namesti se kopča koja ostaje na pupčanom patrljku dok se on ne osuši. Pojavljuje se pupak koji još nije potpuno zarastao. Pupčani patrljak obično se osuši i otpadne u roku od nedelju ili dve dana. Patrljak i pupak moraju biti suvi. Preporučuje se čišćenje alkoholom ili fiziološkim rastvorom. Kod čišćenja pupčanog patrljka može pomoći i patronažna sestra. Ako predeo oko pupka pocrveni, postane vruć ili vlažan, ako se pojavi krvav ili žućkast iscedak, obavezno posetite pedijatra da bi se sprečila ozbiljna infekcija.

Kod novorođenčadi često su prisutne prolazne i bezopasne deformacije stopala, koje su posledica položaja i nedostatka prostora u materici. Pre odlaska iz porodilišta radi se ultrazvučni pregled kukova kojim lekar proveri da li je bebin zglob pravilno razvijen. Ukoliko dođe do deformacija, potrebno je što hitnije lečenje.

Polni organi su, usled uticaja majčinih hormona, i kod dečaka i kod devojčica natečeni. Kod devojčica često je prisutan i iscedak (sluz) ili blago krvarenje u prvoj nedelji. Kod dečaka su testisi uglavnom spušteni, moguće je prisustvo manje količine tečnosti, koja kasnije nestane. Kožica penisa je čvrsto spojena, a ponekad i slepljena.

Većina novorođenčadi prvi put urinira prilikom porođaja ili odmah nakon rođenja. Prvi urin često sadrži bezopasnu materiju zvanu “urati” (so mokraćne kiseline) koja može prouzrokovati crvenu boju urina na peleni. Pošto ovo može ličiti na krv, pelenu pokažite babici, ali inače nema razloga za brigu.

Mekonijum koji je na početku tamno zelen i lepljiv, većina novorođenčadi izbaci u prvih 12 sati ili najkasnije 48 sati nakon rođenja. Prvi mekonijum je zeleno-crna lepljiva materija kojom su bebina creva napunjena dok je u materici. Pre početka normalne probave dete mekonijum izbaci iz tela.

arrow-img

1-4 NEDELJE

1 MESEC

2 MESECA

arrow-img

1 do 4 nedelje

Dobro nam došlo drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan materice, i u tom periodu je veoma osetljivo i potpuno zavisi od brige i nege roditelja. Prvi mesec je period upoznavanja i prilagođavanja porodice na novog člana. To je veoma lep i emotivan, ali uz to i veoma naporan period.
 
Prvu godinu, od rođenja pa do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje BEBE. Prve četiri nedelje života dodatno definišemo i zovemo period NOVOROĐENČETA. Jedno malo novorođenče upravo držite u naručju!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog deteta

Besplatne nedeljne e-novosti, koje pomno prate razvoj tvog deteta.

Tvoj email

Predviđeni datum porođaja

calc-img

Izračunaj datum porođaja

Poslednji tekstovi

article-img