cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj deteta: Zdravlje i nega

calendar-img

Apgar test
Babica (odnosno pedijatar ako je prisutan kod rođenja) ocenjuje odojče prema Apgar skali odmah po rođenju i pet minuta nakon rođenja. Ocenom od 0 do 2 ocenjuje se boja kože novorođenčeta, disanje, srčani otkucaji, mišićni tonus i refleksi. Ocene se saberu i daju ukupnu ocenu između 0 i 10. Ocena pokazuje u kakvom stanju, odnosno u kakvoj kondiciji je vaše novorođenče nakon porođaja i da li mu treba pomoć pedijatra neonatologa. Ocene od 0 do 3 su niske i takvoj novorođenčadi je odmah potrebna pomoć lekara. S druge strane ocene od 7 do 10 znače da je odojče u dobroj kondiciji i da joj ne treba dodatni nadzor.

Poseta patronažne sestre
Jedan dan nakon povratka iz bolnice posetiće vas patronažna sestra.  Cilj rada patronažnih sestara je zdrav psihofizički razvoj deteta i pravovremeno otkrivanje činilaca koji bi ga mogli ometati. Njen posao uključuje i praktično učenje i savetovanje u domaćem okruženju, prilagođeno potrebama majke i deteta. Savetuje vas o dojenju, neguje odojče, čisti mu pupak i obično ga prvi put okupa (nakon što pupčani patrljak otpadne i pupak zaraste).

Žutica
Kod trećine novorođenčadi oko trećeg dana nakon rođenja pojavi se fiziološka žutica (žuto obojenje kože i beonjača) koja je posledica sakupljanja bilirubina (to je produkt razgradnje crvenih krvnih zrnaca koji se razgrađuje u jetri). Kod novorođenčeta nastaje više bilirubina nego što njegova nezrela jetra može da ga  preradi. Blaga žutica nestane nakon nekoliko dana i ne zahteva dodatno lečenje, a teži oblici se uspešno leče osunčavanjem novorođenčeta pod neonskim svetlom.

Sistematski pregled
Smisao sistematskih pregleda je praćenje rasta i razvoja, utvrđivanja fizičkog i duševnog zdravlja s ciljem što ranijeg otkrivanja mogućih bolesti i poteškoća. Na taj način se može ranije urgirati, lečiti ili rehabilitovati. Pregledima isto mogu da otkriju nepovoljni socijalni činioci i negativne navike u porodici ili okolini u kojoj dete živi.  U predškolskom dobu pregledi se vrše  u  1., 3., 6., 9., 12. i 18. mesecu starosti a nakon toga u 2. i 4. godini. Na prvi pedijatrijski pregled roditelje upute već u porodilištu. Pri pregledu ćete se najpre susresti s medicinskom sestrom koja će pripremiti odojčetov zdravstveni karton, izvagati ga a nakon toga  izmeriti mu dužinu i obim glave. Odabrani lekar će najpre porazgovarati s vama o toku trudnoće, porođaju i prilagođavanju na novog člana u porodici. Važno je da sve svoje brige, pitanja i zapažanja poverite odabranome lekar da bi bili mirni i zadovoljni. Nakon toga sledi vakcinacija odojčeta.

Vakcinacija
U Srbiji je obavezna vakcinacija protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja (pertusisa), dečije paralize, hemofilus influence tipa b, zatim vakcinacija protiv malih boginja, zaušaka i rubele (crvenke), kao i vakcinacija protiv žutice tipa B i tuberkuloze.  Prva vakcinacija se obavlja još prvog dana detetovog rođenja kada ono dobija vakcinu protiv žutice tipa B. Pogledajte Ringerajin kalendar vakcinacije.

Moje novorođenče ima duge nokte
Novorođenčad ima često duge nokte (neki se već rađaju ogrebani), zato je dobro da im na rukice navučete posebne rukavice ili male čarapice da se ne bi ogrebali po licu.  Što se tiče prvog rezanja noktića, posavetujte se sa babicom ili pedijatrom a pomoć možete zatražiti i od patronažne sestre. Nokte ćete najlakše iseći dok odojče spava. Uvek koristite posebne makazice za bebe koje imaju zaobljene vrhove i nemaju  oštre ivice. Iako će vas možda biti strah da režete noktiće na malenim prstićima, ta radnja je nužna jer inače odojče može da se ogrebe.

Nespušteni testisi
Testisi se razvijaju u stomaku a iz abdomena se spuštaju oko 34. nedelje gestacije. Pri otprilike 4% donešenih i 30% nedonešenih dečaka testisi nakon rođenja još nisu spušteni. U većini slučaja testisi se spuste do 6. meseca života.  Ako se testisi ne spuste do napunjene prve godine starosti potrebno je lečenje. Najčešće hirurškim zahvatom se testis koji je ostao abdomenu premesti u pravilan položaj u mošnice. Lečenje je nužno jer nespušteni testisi mogu uzrokovati neplodnost ili mogu razviti kancerogene promene.

arrow-img

1-4 NEDELJE

1 MESEC

2 MESECA

arrow-img

1 do 4 nedelje

Dobro nam došlo drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan materice, i u tom periodu je veoma osetljivo i potpuno zavisi od brige i nege roditelja. Prvi mesec je period upoznavanja i prilagođavanja porodice na novog člana. To je veoma lep i emotivan, ali uz to i veoma naporan period.
 
Prvu godinu, od rođenja pa do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje BEBE. Prve četiri nedelje života dodatno definišemo i zovemo period NOVOROĐENČETA. Jedno malo novorođenče upravo držite u naručju!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog deteta

Besplatne nedeljne e-novosti, koje pomno prate razvoj tvog deteta.

Tvoj email

Predviđeni datum porođaja

calc-img

Izračunaj datum porođaja

Poslednji tekstovi

article-img