cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj deteta: Razvojne faze

calendar-img

Pokreti bebe
Odojče može u ležećem položaju na stomaku na kratko da podigne glavicu, ali još nije sposobno da je duže vreme drži uspravno. Isto tako još uvek ne može da se osloni na ruke, jer su mu ruke i noge i dalje zgrčene. Kada leži na leđima ruka i noga su mu ispružene, na istoj strani na kojoj mu je glavica, a na suprotnoj strani su ruka i noga zgrčene. Ruke su i dalje stisnute u pesnicu sa palčevima na dlanu. Pokreti ruku i nogu su isto tako i dalje nekontrolisani i bez smisla.

Pred kraj drugog meseca, većina odojčadi ima toliko čvrste vratne mišiće da može na trenutak da drži glavu uspravno (kada ih dignete na rame), a nakon toga glavica im pada napred (stalna potpora glave još uvek je obavezna!) Kada ste sa njim, dete često stavljajte da leži na stomaku (na vašim kolenima ili na krevetu), što više diže glavu, to će brže učvrstiti mišiće.

Pogledom dete sada može kraće vreme da prati obližnji predmet (ali još uvek najbolje vidi na razdaljini od 20 do 30 cm). Glavom i očima prati izvor svetlosti, voli da gleda kontrastne predmete i jarke boje, voli i šarene igračke. Još više od igračaka sviđaju mu se lica ljudi, pogotovo njihove oči.

Pojavljuju se i prvi osmesi. Pred kraj drugog meseca osmesi postaju svesni (više nisu nasumični), i dete uz osmeh može da uspostavi i kontakt očima. Na većinu podsticaja iz okoline, dete se još uvek odaziva refleksno (nenamerno). Ako mu stavimo predmet na dlan, dete će ga jako uhvatiti (refleks hvatanja). Ponudite mu svoj prst i uverite se sami!

Istraživanje okoline

Odojče istražuje okolinu svim svojim čulima: sluh mu je već potpuno razvijen, dok će se vid u potpunosti razviti tek u drugoj polovini prve godine. Za sada još uvek vidi oštro na razdaljini od 20 do 30 centimetara. Najradije gleda ljudska lica, pogotovo oči. Od zvukova su mu najdraži visoki glasovi (ženski), i sa zadovoljstvom se odaziva na majčin glas. Miran, poznati glas ga umiri i uteši. Sa otprilike šest nedelja počinje da odgovara roditeljima gugutanjem.

Pred kraj drugog meseca pojavljuju se i svesni osmesi pri pogledu na odraslu osobu. Isto tako odojče sa osmehom odgovara na osmeh i uspostavlja kontakt očima. Pre toga osmesi su više nasumični ili odraz udobnosti.

Bebina komunikacija
Kod iznenadnog zvuka (glasa ili šuma) dete se umiri, oči i glavu okreće u smeru izvora zvuka, ali zvuk još ne može tačno da lokalizuje. Sa otprilike šest nedelja, počinje roditeljima da odgovara osmehom i gugutanjem. Plač je još uvek glavni način za izražavanje detetovih želja i potreba. Iako vam se na početku činilo da je plač uvek isti, sada već možete da prepoznate repertoar plača odojčeta, i možda već razumete šta želi da vam poruči.

Detetov razvoj govora najviše zavisi od količine vremena koje mu posvetite, kao i opšteg porodičnog okruženja. Bebe kojima roditelji posvećuju više vremena i sa njima više razgovaraju su pričljivije. Igranje sa svojim ručicama i gugutanje je često najdraža zabava odojčadi. Naravno, ti prvi glasovi još uvek ne predstavljaju pravi govor, jer njima odojče ništa ne poručuje, već samo želi da privuče pažnju roditelja i uspostavi kontakt sa njima.

arrow-img

1-4 NEDELJE

1 MESEC

2 MESECA

arrow-img

1 do 4 nedelje

Dobro nam došlo drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan materice, i u tom periodu je veoma osetljivo i potpuno zavisi od brige i nege roditelja. Prvi mesec je period upoznavanja i prilagođavanja porodice na novog člana. To je veoma lep i emotivan, ali uz to i veoma naporan period.
 
Prvu godinu, od rođenja pa do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje BEBE. Prve četiri nedelje života dodatno definišemo i zovemo period NOVOROĐENČETA. Jedno malo novorođenče upravo držite u naručju!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog deteta

Besplatne nedeljne e-novosti, koje pomno prate razvoj tvog deteta.

Tvoj email

Predviđeni datum porođaja

calc-img

Izračunaj datum porođaja

Poslednji tekstovi

article-img