cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj deteta: Spavanje

calendar-img

Odojče već razlikuje dan i noć, tako da uredno više spava noću (oko 10 sati). Preko dana treba još tri puta da spava, približno po dva sata. Većina odojčadi se noću budi dva do tri puta, zbog hranjenja. Neki već spavaju po šest sati bez prekida, dok većina u tu fazu dođe nakon pet do šest meseci starosti, a neki tek nakon prve godine.

Slatko spavaj
Nakon 2 sata budnosti odojče najverovatnije počinje da pokazuje znake umora (trljanje očiju, tamni podočnjaci i držanje uha). Pazite da ove znake primetite, jer umorno odojče teže zaspi i nemirnije spava.

Istrajte u svakodnevnoj večernjoj rutini. Ako je još niste uveli preporučujemo vam da je uvedete što pre.

Važno je da dete spava u polubočnom položaju ili na boku, nikako ne u trbušnom položaju. Spavanje na stomačiću predstavlja veći rizik od iznenadne smrti u kolevci.

Ako odojče uspavljujete nošenjem i ljuljuškanjem, noću verovatno manje plače i brže zaspi. Ipak, budite svesni da ćete ga možda teško odvići od te navike kada malo poraste i kada budete želeli da zaspi u krevetiću. Pored toga, nošenje pre spavanja može potrajati više vremena i može da se desi da se odojče probudi iz lakog sna kada ga položite u krevetić. Došlo je vreme da mu date priliku da pokuša samo da zaspi u krevetiću!

arrow-img

1-4 NEDELJE

1 MESEC

2 MESECA

arrow-img

1 do 4 nedelje

Dobro nam došlo drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan materice, i u tom periodu je veoma osetljivo i potpuno zavisi od brige i nege roditelja. Prvi mesec je period upoznavanja i prilagođavanja porodice na novog člana. To je veoma lep i emotivan, ali uz to i veoma naporan period.
 
Prvu godinu, od rođenja pa do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje BEBE. Prve četiri nedelje života dodatno definišemo i zovemo period NOVOROĐENČETA. Jedno malo novorođenče upravo držite u naručju!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog deteta

Besplatne nedeljne e-novosti, koje pomno prate razvoj tvog deteta.

Tvoj email

Predviđeni datum porođaja

calc-img

Izračunaj datum porođaja

Poslednji tekstovi

article-img