cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj deteta: Dobro je znati

calendar-img

Povratak na posao
Porodiljsko odsustvo se polako bliži kraju i sve bliže je dan kada ćete morati da se vratite na posao. Samo retke porodice mogu sebi da priušte da mama ostane kod kuće i da se brine za porodicu. Mnoge žene žele da se vrate se na posao jer vole svoj posao i društvo na radnom mestu.

Kako god bilo, treba da donesete odluku u vezi sa čuvanjem deteta. Moguće je više rešenja, ali nijedno nije idealno. Sva imaju svoje prednosti i mane. Dobro razmislite da li vam više odgovara čuvanje deteta kod bake i deke ili u vrtiću odnosno da li vam je draža dadilja. Svaka porodica pronađe najbolje rešenje za sebe. Treba da budete svesni da je pred detetom velika promena. Pokušajte da ga postepeno naviknete da mama ne može biti s njim u svakom trenutku tokom dana. U prelaznom razdoblju neka ga na kratko vreme (možda pola sata dnevno) pričuva neko drugi. Nikada detetu nemojte da obećate nešto za šta znate da nije moguće realizovati (npr. mama će odmah nakon užine doći po tebe). Pogrešno je mišljenje da će se dete zaigrati i zaboraviti na obećanja. Naprotiv, sledeći put će rastanak biti još teži i bolniji.

Pazite da detetu ne pokažete sopstvenu tugu i zabrinutost oko njegovog odlaska u vrtić, jer će osećati da je polazak u vrtić tužni događaj.

arrow-img

1-4 NEDELJE

1 MESEC

2 MESECA

arrow-img

1 do 4 nedelje

Dobro nam došlo drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan materice, i u tom periodu je veoma osetljivo i potpuno zavisi od brige i nege roditelja. Prvi mesec je period upoznavanja i prilagođavanja porodice na novog člana. To je veoma lep i emotivan, ali uz to i veoma naporan period.
 
Prvu godinu, od rođenja pa do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje BEBE. Prve četiri nedelje života dodatno definišemo i zovemo period NOVOROĐENČETA. Jedno malo novorođenče upravo držite u naručju!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog deteta

Besplatne nedeljne e-novosti, koje pomno prate razvoj tvog deteta.

Tvoj email

Predviđeni datum porođaja

calc-img

Izračunaj datum porođaja

Poslednji tekstovi

article-img