cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj deteta: Igrajmo se

calendar-img

Za živahnu odojčad
Odojčad obožava živahne igrice kao što su jahanje na leđima, ili ljuljanje na nozi, na koje se uvek odazovu glasnim smehom. Sada je i pravo vrijeme da dete upoznate s loptom ako ga još niste. Neka bude meka, po mogućnosti od platna. S njom se možete loptati ili mu ju sakrivati ili bacati na drugi kraj sobe a odojče će vam je doneti nazad. Naravno dete još uvek najviše uživa u glasnim igricama. Na raspolaganje mu dajte kuhinjske lonce i poklopce, po kojima može da udara drvenim varjačama, a u različitim zvukovima neizmerno će uživati. Pokažite mu i kako da stavi male predmete npr. kocke ili kašičice u lonac i izvadi ih. Pazite da ovi predmeti nisu premaleni jer bi moglo da ih stavi u usta i proguta ih.

Vreme za crtanje
Došlo je vreme kada detetu možete da ponudite debelu olovku ili bojice (u prodavnicama možete da kupite posebne debele bojice ili flomastere za odojčad koje može lakše držati u rukici) i list papira. Crtanjem i slikanjem već kod malog deteta podstičete razvoj mašte.

Balončići od sapunice
... su zabava ne samo za malu odojčad nego i za stariju decu. Možete i sami da ih napravite. S vama delimo recept za »domaće« balončiće: 90 ml tekućeg deterdženta za suđe izmešajte sa 9 dcl vode. Dodajte 120 ml glicerina, tako će balončići biti trajniji.

arrow-img

1-4 NEDELJE

1 MESEC

2 MESECA

arrow-img

1 do 4 nedelje

Dobro nam došlo drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan materice, i u tom periodu je veoma osetljivo i potpuno zavisi od brige i nege roditelja. Prvi mesec je period upoznavanja i prilagođavanja porodice na novog člana. To je veoma lep i emotivan, ali uz to i veoma naporan period.
 
Prvu godinu, od rođenja pa do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje BEBE. Prve četiri nedelje života dodatno definišemo i zovemo period NOVOROĐENČETA. Jedno malo novorođenče upravo držite u naručju!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog deteta

Besplatne nedeljne e-novosti, koje pomno prate razvoj tvog deteta.

Tvoj email

Predviđeni datum porođaja

calc-img

Izračunaj datum porođaja

Poslednji tekstovi

article-img