cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj deteta: Ishrana

calendar-img

Odojče treba da pokuša da jede samo
Odojčetu starom deset meseci je uz mešanu ishranu potrebno barem još dva mlečna obroka dnevno tj. majčino ili adaptirano mleko (neprilagođeno mleko mu nemojte nuditi pre napunjene prve godine).

U tom razdoblju dete počinje da se osamostaljuje i to pokazuje i pri hranjenju. Želi da jede samo – manje komadiće hrane stavlja sami sebi prstićima u usta i želi da drži kašičicu (pripremite se na nered i adekvatno zaštitite detetovu odeću i pod). Ako želite da se najede do sitosti, tada je najbolje da mu stavite jednu kašičicu u ruke, a s drugom ga hranite sami. Ako dete baca komadiće hrane na pod ne uzbuđujte se, jer bi dete to moglo ad shvati kao igru. Najbolje je da pri svakom pokušaju detetu mirnim tonom kažete da se to ne sme. Pod počistite kasnije. Preporučljivo jeda se pod pre hranjenja zaštiti novinskim papirom.

Odojčetov jelovnik
U detetov jelovnik možete da uvrste različito voće, povrće, jogurte, žitarice, meso, žumance i testeninu. Hranu mu nudite po načelima zdrave ishrane, jer se u detinjstvu oblikuje ukus i kasnija navika na određenu hranu.

Pre napunjenog 12. meseca detetu NE nudite neadaptirano kravlje mleko, belance, med, svinjsko meso, orahe, lešnike, kikiriki, čokoladu... U prvoj godini jako ograničite korišćenje soli i dodavanje šećera.

arrow-img

1-4 NEDELJE

1 MESEC

2 MESECA

arrow-img

1 do 4 nedelje

Dobro nam došlo drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan materice, i u tom periodu je veoma osetljivo i potpuno zavisi od brige i nege roditelja. Prvi mesec je period upoznavanja i prilagođavanja porodice na novog člana. To je veoma lep i emotivan, ali uz to i veoma naporan period.
 
Prvu godinu, od rođenja pa do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje BEBE. Prve četiri nedelje života dodatno definišemo i zovemo period NOVOROĐENČETA. Jedno malo novorođenče upravo držite u naručju!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog deteta

Besplatne nedeljne e-novosti, koje pomno prate razvoj tvog deteta.

Tvoj email

Predviđeni datum porođaja

calc-img

Izračunaj datum porođaja

Poslednji tekstovi

article-img