cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj deteta: Spavanje

calendar-img

Desetomesečna dojenčad noću spava približno 10 do 12 sati i potrebno im je još dva (od jedan do dva sata) dremeža danju. Većina odojčadi spava noću već 5 do 6 sati bez prekida, mnoga se noću još jednom do dva puta probude. Neki (približno jedna desetina) se bude i češće.

Za dobar i dug san (odojčetov i vaš) važno je da odojče zna da se samo uspava pa kad se noću probudi može da zaspi bez plača i vaše pomoći.

Kada dete napreduje u motoričkom razvoju (kada nauči da se podiže na sve četiri, da puzi ili da stane na noge), često se javi prolazno noćno buđenje. Isto tako dete može da se budi u tom dobu zbog straha od odvojenosti od roditelja. Ako se dete danju previše umori, noću će lošije spavati i češće će se buditi.

arrow-img

1-4 NEDELJE

1 MESEC

2 MESECA

arrow-img

1 do 4 nedelje

Dobro nam došlo drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan materice, i u tom periodu je veoma osetljivo i potpuno zavisi od brige i nege roditelja. Prvi mesec je period upoznavanja i prilagođavanja porodice na novog člana. To je veoma lep i emotivan, ali uz to i veoma naporan period.
 
Prvu godinu, od rođenja pa do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje BEBE. Prve četiri nedelje života dodatno definišemo i zovemo period NOVOROĐENČETA. Jedno malo novorođenče upravo držite u naručju!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog deteta

Besplatne nedeljne e-novosti, koje pomno prate razvoj tvog deteta.

Tvoj email

Predviđeni datum porođaja

calc-img

Izračunaj datum porođaja

Poslednji tekstovi

article-img