cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj deteta: Zdravlje i nega

calendar-img

Zubi
Između 6. i 12. meseca, odnosno kada detetu izraste prvi zub, možete da posetite zubara koji će vas posavetovati u vezi pravilne ishrane i higijene i upozoriti vas na moguće posebnosti kod vašeg deteta. Zube počinjemo da čistimo čim narastu. Na početku možemo da upotrebimo mekanu krpu ili gazu koju umočimo u vodu i omotamo oko prsta ili možemo da upotrebimo gumeni naprstak. Kasnije počinjemo da koristimo zubnu četkicu za bebe, ali bez zubne paste (više o tome možete da pročitate u prethodnim mesecima).

Ako još dojite nemojte da prestanete zbog nicanja zuba. Ako vas dete ugrize, treba da znate da to nije uradilo namerno. Dojenje prekinite i recite odlučno NE. Odojče će iz tona glasa shvatiti da to što je uradilo nije dobro.

Nega bolesnog deteta
Bolesno dete je zahtevnije, lošijeg raspoloženja i više plače pa zbog toga treba da budemo strpljiviji i oprezniji nego inače. I ako ima visoku temperaturu ne ostavljajte ga samog u njegovoj sobici, nego mu pripremite da legne tamo gde se zadržavate. Tako neće biti usamljen i možete da ga imate pod stalnim nadzorom. Pri visokoj temperaturi je važno da preteranim grejanjem prostora ili preteranim odevanjem ne pregrevate dete. To može da uzrokuje konvulziju. Treba pije puno tečnosti i liže ledene lizalice. Ako nema apetita, ne brinite, važno je da dovoljno pije inače može da dehidrira.

Visoka temperatura
Normalna telesna temperatura deteta je 37 stepeni C i povremeno varira. Temperatura je najčešći simptom bolesti kod dece koji se pojavljuje kod zaraznih i nezaraznih bolesti. Temperaturu treba da izmerimo ako nam se dete čini vruće (to osetimo ako mu dodirnemo čelo). Merimo ispod pazuha a ne u ustima (tamo je temperatura viša za 0,6 stupnjeva C).

Visoka temperatura je znak da se telo bori sa zarazom. Snižavamo je time što dete skinemo tj. Obučemo ga u laganu odeću i pokrijemo ga samo plahtom. Soba treba da bude hladna a detetu damo odgovarajuću dozu paracetamola. Kod svake visoke temperature nazovite detetovog pedijatra i posavetujte s njim.

Šta je paracetamol?
Paracetamol u obliku čepića ili sirupa snižava povišenu telesnu temperaturu i olakšava odnosno otklanja blage do umerene bolove. Koristi se kod odojčadi s temperaturom i/ili bolovima, npr. kod povišene telesne temperature, posle vakcinacije, kod gripa, prehlade, glavobolje. Može da se dobije u apoteci bez recepta. Paracetamol možete da dobijete u čepićima, ali ne smete da ga dajete detetu zajedno s drugim lekovima koji sadrže paracetamol. Kontraindikacije su retke i obično blage, važno je da pre upotrebe dobro pročitate uputstvo za korišćenje i dosledno ih poštujete.

Još o antibioticima
Antibiotici ne deluju protiv svih bolesti. Uništavaju bakterije, a li ne i viruse, zbog toga moramo kod virusnih bolesti (prehlada, viroza...) jednostavno da pričekamo dok ne prođu. Prepisane lekove dozirajte po receptu i nemojte ih mešati u piće ili hranu jer možda neće popiti ili pojesti sve.

arrow-img

1-4 NEDELJE

1 MESEC

2 MESECA

arrow-img

1 do 4 nedelje

Dobro nam došlo drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan materice, i u tom periodu je veoma osetljivo i potpuno zavisi od brige i nege roditelja. Prvi mesec je period upoznavanja i prilagođavanja porodice na novog člana. To je veoma lep i emotivan, ali uz to i veoma naporan period.
 
Prvu godinu, od rođenja pa do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje BEBE. Prve četiri nedelje života dodatno definišemo i zovemo period NOVOROĐENČETA. Jedno malo novorođenče upravo držite u naručju!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog deteta

Besplatne nedeljne e-novosti, koje pomno prate razvoj tvog deteta.

Tvoj email

Predviđeni datum porođaja

calc-img

Izračunaj datum porođaja

Poslednji tekstovi

article-img