cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj deteta: Igrajmo se

calendar-img

Neka dete pomogne u kućnim poslovima
Kada dete napuni jedanaest meseci, većina majki mora da se vrati na posao. Obično to znači i stresniji život. Pokušajte da na putu prema svome domu zaboravite na brige s posla pa se nakon dolaska posvetite detetu. Ako vas nakon posla kod kuće čekaju i kućni poslovi, neka dete bude sa vama. Većina dece u tom dobu s radošću sarađuju u kućnim poslovima. Treba naravno da ih učinite što zanimljivijim i zabavnijim.

Proslava prvog rođendana Prema kraju prve godine većina roditelja se već raduje proslavi prvog rođendana. Kada planirate taj važan dan, ne zaboravite na činjenicu da se vaše dete neće dobro osećati ako na njegovoj zabavi bude bilo previše ljudi. Pokušajte da se ograničite na ljude koje i dete dobro poznaje, znači na bliže članove porodice i samo nekoliko najboljih prijatelja. Za velike rođendanske proslave biće još dovoljno prilika u budućim godinama.
Kod planiranja zabave treba da umete u obzir i vreme detetovog odmora. Zabava neka bude u vremenu kada je dete naspavano i sito. Sve pozvane upozorite i da budu tačni , jer se zabava ne može razvući preko celog poslepodneva. To bi bilo prenaporno i za vas i za dete. Važan je i sastav jelovnika, za decu nisu primereni čips, oraščići i slično. Odaberite tortu koju može da jede i mali slavljenik (zabava je namenjena njemu). Radije umesto jako slatke čokoladne torte s orasima odaberite voćnu ili tortu sa svežim sirom.

Nemojte zaboraviti ni na fotoaparat ili kameru kojom ćete ovekovečiti prvu rođendansku proslavu.
Igračke
Dete voli da oponaša roditelje i zato će se obradovati telefonu, daljinskom upravljaču, varjači. Sve ove predmete možete da mu kupite u obliku igračaka ili mu dajte stari mobilni telefon (pazite na sigurnost) i običnu plastičnu ili drvenu varjaču. Rado se igra i s loptama, valjcima, igračkama na točkove, plišanim igračkama, knjigicama, jednostavnim muzičkim instrumentima, autićima, kockama, igračkama za vodu i za pesak...

arrow-img

1-4 NEDELJE

1 MESEC

2 MESECA

arrow-img

1 do 4 nedelje

Dobro nam došlo drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan materice, i u tom periodu je veoma osetljivo i potpuno zavisi od brige i nege roditelja. Prvi mesec je period upoznavanja i prilagođavanja porodice na novog člana. To je veoma lep i emotivan, ali uz to i veoma naporan period.
 
Prvu godinu, od rođenja pa do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje BEBE. Prve četiri nedelje života dodatno definišemo i zovemo period NOVOROĐENČETA. Jedno malo novorođenče upravo držite u naručju!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog deteta

Besplatne nedeljne e-novosti, koje pomno prate razvoj tvog deteta.

Tvoj email

Predviđeni datum porođaja

calc-img

Izračunaj datum porođaja

Poslednji tekstovi

article-img