cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj deteta: Ishrana

calendar-img

Detetu od jedanaest meseci su potrebna uz mešanu ishranu barem još 2 mlečna obroka dnevno. Ako odojče više ne dojite preporučljivo je da koristite mlečne mešavine. Nakon napunjenog dvanaestog meseca detetu možete da postepeno ponudite neprilagođeno punomasno kravlje mleko.

Držite se načela zdrave ishrane! Kod pripreme hrane za dete neka vas vode načela zdrave ishrane. Pokušavajte da se držite redovnog vremena za obroke koji treba da budu u opuštajućem porodičnom raspoloženju.

Odvikavanje od dojenja

Većina mama počinje da razmišlja o odvikavanju od dojenja pri kraju prve godine detetove starosti. Preporučljivo je postepeno odvikavanje jer se time dete lakše prilagođava, a mama izbegava poteškoće s curenjem mleka i bolnim dojkama.

Postupno odvikavanje znači zamenu jednog obroka dojenja dnevno s drugom ishranom. Najbolje je da najpre zamenite onaj obrok dojenja za koji dete pokazuje najmanje zanimanja. Pri tom načinu hranjenja ostanite barem jednu do dve nedelje i tada prekinite sledeći obrok i nadoknadite ga drugom hranom. Jutarnje i večernje dojenje prekinite najkasnije. Nakon zadnjeg dojenja većina majki je tužna, ali uskoro shvate da zbog prestanka dojenja njihov odnos s detetom nije postao lošiji i da sada imaju više vremena za igru s detetom.

arrow-img

1-4 NEDELJE

1 MESEC

2 MESECA

arrow-img

1 do 4 nedelje

Dobro nam došlo drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan materice, i u tom periodu je veoma osetljivo i potpuno zavisi od brige i nege roditelja. Prvi mesec je period upoznavanja i prilagođavanja porodice na novog člana. To je veoma lep i emotivan, ali uz to i veoma naporan period.
 
Prvu godinu, od rođenja pa do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje BEBE. Prve četiri nedelje života dodatno definišemo i zovemo period NOVOROĐENČETA. Jedno malo novorođenče upravo držite u naručju!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog deteta

Besplatne nedeljne e-novosti, koje pomno prate razvoj tvog deteta.

Tvoj email

Predviđeni datum porođaja

calc-img

Izračunaj datum porođaja

Poslednji tekstovi

article-img