cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj deteta: Razvojne faze

calendar-img

Odnos prema vršnjacima
Dete voli da bude u društvu svojih najbližih i veselo je ako mu se pridružite u igri. Još uvek ne zna da se igra sa drugom decom. Deca sa napunjenih jedanaest meseci mogu da se igraju jedno pored drugog, ali se još uvek igraju svako za sebe. To ne znači da ne može doći do svađe. Dete, naime, ne razume da ne može da ima igračku kojom se igra drugo dete, jer još ne zna da deli stvari. Usresređeno je samo na sebe, i svoje želje i potrebe. Još uvek ne zna da se uživi u osećanja drugih ljudi.

Motorika ruku
Pogledajmo sada šta već mogu male ručice. Držanje kašike je pravi izazov, stoga mu dozvolite da vežba, iako će više hrane da završi na odeći, nameštaju i podu, nego u ustima. Iako drži kašiku i druge predmete obema rukama, već se pokazuje dominantnost jedne ruke (obično desne). Uz malu pomoć, sada već zna lepo da pije iz šoljice, pomaže pri oblačenju i zna da mahne PA-PA.

Već stojim
Većina dece od 11-12 meseci samostalno stoji nekoliko sekundi, jer još uvek imaju problem sa ravnotežom. Većina ih prohoda između 12. i 15. meseca, a pritom su im ruke uzdignute zbog održavanje ravnoteže. Hod sa naizmeničnim pomeranjem ruku i nogu većina savlada u drugoj polovini druge godine. Kao što vidite, nema potrebe da brinete ako vaše dete još nije prohodalo.

Dete koje hoda uz oslonac ima sve više samopouzdanja, i zato se već usuđuje da se malo udalji. Vremenom će koračati tako što će se za oslonac držati samo jednom rukom, zbog ravnoteže. Najednom će se pustiti i zakoračati svoje prve korake potpuno samostalno, što ste tako željno očekivali.  U ovom periodu ne morate da brinete o fizičkoj aktivnosti, jer je toliko oduševljeno samostalnim kretanjem kroz prostor da će većinu vremena provesti u tome. Ipak se svaki dan potrudite, ako vreme dozvoli, da pronađete vremena za različite aktivnosti na svežem vazduhu. Može da se igrate na travi pred kućom ili u parku, a radovaće ga igra u pesku ili bazenčiću.

Govor
U ovom periodu dete već izgovara prve prave reči. Najčešće su to mama, tata, auto, imena životinja i hrane. Prepoznaje i razume mnogo više pojmova, prosečno između dvadeset i pedeset. Odaziva se na jednostavne radnje, posebno ako su povezane sa gestovima (npr. dođi kod mame, pokaži pa-pa...).

Do kraja prve godine razviju se samoglasnici i suglasnici P, B, M, N, J, T, D, G i V. Ostali suglasnici će se razviti kasnije, kod većine dece do pete godine.

Nemojte upoređivati govor svog deteta s govorom njegovih vršnjaka. Moguće su vrlo velike razlike u razvoju govora kod pojedine dece.

arrow-img

1-4 NEDELJE

1 MESEC

2 MESECA

arrow-img

1 do 4 nedelje

Dobro nam došlo drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan materice, i u tom periodu je veoma osetljivo i potpuno zavisi od brige i nege roditelja. Prvi mesec je period upoznavanja i prilagođavanja porodice na novog člana. To je veoma lep i emotivan, ali uz to i veoma naporan period.
 
Prvu godinu, od rođenja pa do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje BEBE. Prve četiri nedelje života dodatno definišemo i zovemo period NOVOROĐENČETA. Jedno malo novorođenče upravo držite u naručju!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog deteta

Besplatne nedeljne e-novosti, koje pomno prate razvoj tvog deteta.

Tvoj email

Predviđeni datum porođaja

calc-img

Izračunaj datum porođaja

Poslednji tekstovi

article-img