cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj deteta: Razvojne faze

calendar-img

Razvoj motorike
Plesač, arhitekta, slikar, vajar, atletičar ili imitator životinja, u svim tim ulogama dete se odlično snalazi. Među novim veštinama kojima ovlada je npr. bacanje predmeta u određenom pravcu. Zna da uhvati loptu, da skakuće kao mali zec, da hoda na prstićima napred ili nazad, ili da preskače prepreku visoku 5 cm. U ovom razdoblju dobija osećaj za ritam, i igra ako čuje muziku.

Sigurnije je ravnoteže, zbog čega postaje sve samosvesniji, i pokušava nove stvari. Hoda sa predmetom u ruci,  bez da mu ispadne. Po stepenicama korača jednom nogom na jednu stepenicu. Može da preskoči jednu ili dve stepenice, i da stoji na jednoj nozi.

Oko trećeg rođendana nauči da vozi tricikl, i možete početi sa vožnjom po parku ili dvorištu. Zanimaju ga mehaničke igračke, prekidači za svetlo i razni uređaji. Kocke može da složi u niz ili u visinu, ili od njih da sagradi manje objekte.

Sa dve i po godine pokušava da nacrta vertikalnu i horizontalnu liniju, raspoređuje oblike u grupe (krug, kvadrat, trougao), i precizno seče makazicama. Može da napravi valjak od plastelina, a ako mu pokažemo krug, preslika ga. Može da složi i puzzle od tri ili četiri dela.

Odnos prema vršnjacima
U trećoj godini života dete se najradije igra samo ili u prisustvu druge dece, ali još uvek ne sa njima. Još uvek mu je potrebna pomoć i uputstvo odrasle osobe. Prema svojim igračkama je vrlo posesivno i ne želi da ih podeli sa drugima. Rado oponaša aktivnosti svojih roditelja, razume jednostavna uputstva, i često se protivi željama i uputstvima roditelja. Voli da zapoveda. Ne voli promene, više voli svakodnevnu rutinu. Socijalno je još nezrelo i egocentrično je. Ne zanimaju ga emocije drugih ljudi, ne zna da se uživi u njih, i misli da svi dele njegova osećanja.

Razni oblici igranja dovode do svađe zbog igračaka. To je normalna i svakodnevna pojava među vršnjacima, i među braćom i sestrama.

Dete koje još nije napunilo tri godine, još uvek ne razume šta znači razmeniti, deliti, učestvovati. Kada se deca različitog uzrasta zajedno igraju, u njihovom prisustvu uvek treba da bude odrasla osoba koja će intervenisati u slučaju svađe.

Težnja ka samostalnosti
Dete je jako aktivno, radoznalo, nemirno, opire se ograničenjima. Isprobava granice i koje ponašanje je prihvatljivo, kao i kakva je njegova moć nad odraslima. Želi što više da bude samostalno, ali mu istovremeno još uvek treba pomoć odraslih. U ovom razdoblju počinju da se menjaju odnosi sa roditeljima, ostalim članovima porodice i poznanicima. Menjanje odnosa i pomešana osećanja prema roditeljima, mogu da se odraze kao strah, teškoća ili agresivnost. To može da se manifestuje i sisanjem palca, noćnim morama ili noćnim mokrenjem. Isto tako, ovo je i razdoblje smeha i brojnih nestašluka, jer mališan ima sve bolji smisao za humor.

Razvoj govora
Detetov rečnik sada ima otprilike 300 reči iz kojih zna da oblikuje jednostavne i gramatički tačne potvrdne rečenice. Stalno postavlja pitanja koja počinju sa ŠTA ili KO. Sve više ga raduje rimovanje, pesmice i priče.

Mnogi roditelji zabrinuti su kada njihovo dete sluša razgovore drugih i puno razume, ali koristi samo malo reči. Deca prvo mnogo više razumeju, a tek nakon određenog vremena počinju da koriste nove reči. Bez brige, vaše dete sa slušanjem razgovora svaki dan upoznaje mnogo novih reči, i pamti ih, ali će početi da ih tek kasnije koristi. Ako dete prisiljavate da oponaša vaš govor ili imenuje predmet koji želi, igrica razumevanja za njega više neće biti zabavna i opiraće joj se.

Dečaci progovore nešto kasnije nego devojčice, deca u dvojezičnim porodicama na početku koriste manje reči u svakom jeziku, ali uskoro će bez problema da progovore oba jezika. Ako vaše dete sa dve i po godine još ne progovori, bilo bi korisno da potražite savet razvojnog stručnjaka, koji će dete pregledati i otkriti moguće uzroke. Važno je da se detetu pregleda sluh koji zbog mnogobrojnih upala može da oslabi, i zbog toga da uspori razvoj govora. Najčešći razlog za zakasneli razvoj govora još uvek je nagluvost. Može se desiti da vas upute logopedu ili nekom drugom specijalisti. Ako se ustanovi da je sve u redu, a najverovatnije će tako i biti, dete ćete morati opet da vodite na pregled za šest meseci, ako do tada još ne progovori. S dve i po godine, pravo je vreme da potražite savet ako vam se učini da vaše dete ima teškoće se govorom (mucanje, siromašan rečnik). Treba naglasiti se mnoga deca koja počinju kasnije da govore, sa tri godine na jednom otvore i postanu prava mala blebetala.

Spretne ručice
Dete ima već toliko spretne ručice da može neke predmete samo da napravi. Devojčice prave lutke, koje mogu da koriste na više načina, u više sadržaja. Dečaci često koriste igre u pesku da bi gradili puteve, aerodrome, gradilišta, železnicu. U ovom periodu neka deca vežbaju zakopčavanje i otkopčavanje dugmića, stavljanje makarona na uzicu, jer time vežbaju finu motoriku.

Igre oponašanja
U trećoj godini detetu postaje zanimljivo da se igra imitirajući različite aktivnosti odraslih. Dete u ovoj igri aktivira svoju maštu. Neživi predmeti postaju živa bića, nepokretne stvari počinju da se kreću. Prema lutki dete se odnosi kao prema detetu koje može da spava, da jede, i da priča.

arrow-img

1-4 NEDELJE

1 MESEC

2 MESECA

arrow-img

1 do 4 nedelje

Dobro nam došlo drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan materice, i u tom periodu je veoma osetljivo i potpuno zavisi od brige i nege roditelja. Prvi mesec je period upoznavanja i prilagođavanja porodice na novog člana. To je veoma lep i emotivan, ali uz to i veoma naporan period.
 
Prvu godinu, od rođenja pa do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje BEBE. Prve četiri nedelje života dodatno definišemo i zovemo period NOVOROĐENČETA. Jedno malo novorođenče upravo držite u naručju!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog deteta

Besplatne nedeljne e-novosti, koje pomno prate razvoj tvog deteta.

Tvoj email

Predviđeni datum porođaja

calc-img

Izračunaj datum porođaja

Poslednji tekstovi

article-img