cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj deteta: Dojenje i dohrana

calendar-img

DOJENJE

Ritam hranjenja
Odojče je već pronašlo svoj ritam hranjenja, u trećem mesecu mu je najčešće potrebno 6 do 8 obroka dnevno (u 24 sata). Većina odojčadi se probudi za noćno hranjenje dva do tri puta, a neki već odspavaju i do 6 sati u kontinuitetu. Njegova potreba za hranom obično iznenadno naraste sa tri, šest nedelja te sa tri meseca, ali može i bilo kada za vreme razvoja. To su sasvim prirodni skokovi u rastu koji su deo razvoja i manifestuju se kao želja za češćim dojenjem.

Bolovi u dojkama
... najčešće su posledica nepravilne tehnike dojenja. Ako imate oštećene bradavice ili ragade i morate zbog bolova na koji dan da prekinete dojenje, trebalo bi da mleko iz dojke redovno (na svaka 3 sata) izmlazate. Bradavice uvek ispirajte mlakom vodom, ne upotrebljavajte sapun ili rastvore koji sadrže alkohol.

Kod prepunih, bolnih i nabreklih dojki kao i  kod začepljenih mlečnih kanalića (mala bolna tvrda mesta na dojci) operite dojke  toplijom vodom, tvrda mesta lagano razmasirajte i suvišno mleko izmlazajte dok dojke opet ne postanu mekane (to je najjednostavnije uraditi pod toplim  tušem). S dojenjem nastavite što češće.

Ako primetite crveno i na dodir jako bolno tvrdo mesto a imate temperaturu iznad 38,4° C i jako loše se osećate, vaša dojka je verovatno upaljena i vi imate mastitis. Što pre posetite lekara jer vam je potrebno lečenje antibioticima.

DOHRANA

Hranjenje na flašicu
Ako dojenje nije moguće ili ste odlučili da ne želite da dojite, odgovarajuća zamena za majčino mleko je fabrički prerađeno adaptirano mleko za odojčad (zvano i mlečna mešavina, mlečna formula, adaptirano ili veštačko mleko). U trećem mesecu odojče već ima svoj ritam hranjenja i potrebno mu je oko 6 obroka dnevno (približno na svaka tri sata). Većina odojčadi se noću još dva do tri puta budi za hranjenje, a neki već spavaju i do 6 sati u kontinuitetu. Što se tiče količine mleka za pojedinačni obrok pri hranjenju na flašicu, potrebno je pridržavati se uputstava na ambalaži. Treba da  znate da odojče nije uvek podjednako gladno zato ga nemojte prisiljavati ako ne želi da popije svo mleko koje ste pripremili.

Više o hranjenju i podrigivanju nakon obroka možete pročitati u uvodnom prvom mesecu.

arrow-img

1-4 NEDELJE

1 MESEC

2 MESECA

arrow-img

1 do 4 nedelje

Dobro nam došlo drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan materice, i u tom periodu je veoma osetljivo i potpuno zavisi od brige i nege roditelja. Prvi mesec je period upoznavanja i prilagođavanja porodice na novog člana. To je veoma lep i emotivan, ali uz to i veoma naporan period.
 
Prvu godinu, od rođenja pa do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje BEBE. Prve četiri nedelje života dodatno definišemo i zovemo period NOVOROĐENČETA. Jedno malo novorođenče upravo držite u naručju!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog deteta

Besplatne nedeljne e-novosti, koje pomno prate razvoj tvog deteta.

Tvoj email

Predviđeni datum porođaja

calc-img

Izračunaj datum porođaja

Poslednji tekstovi

article-img