cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj deteta: Igrajmo se

calendar-img

Najbolja zabava za odojče
Za odojče je najbolja zabava druženje s roditeljima. Uživa u dodirima, razgovoru, osmesima, pevanju, gledanju u oči – zadovoljna je ako može da bude u vašoj blizini. Na taj način odojče se odjednom igra, uči i upoznaje s roditeljima.

Odojčetovu ljuljašku, krevetić, ili korpicu stavite u sobu u kojoj porodica najčešće boravi. Kod svakodnevnih poslova možete da razgovarate s njim i ono neće nikada biti usamljeno.

S oduševljenjem će posmatrati igračke živih boja koje ste mu obesili iznad krevetića. Pokušaće dodirnuti ih ali još neće biti previše uspešan. Simpatičnu igračku za krevetac možete i sami napraviti uz malo mašte i dodatak konopaca, vešalica i običnih igračaka. Vaše odojče će sigurno biti oduševljeno. Pri kraju drugog mjeseca dete počinje posmatrati svoje noge i ruke, uživa u trzanju nogicama i mahanju rukicama. Na taj način otkriva mogućnosti svog tela.

Pokažite mu stan
Razveselite ga, uzmite ga u naručje te mu pokažite stan. Neka gleda napred u smeru hodanja. Pristupite prozoru i pokažite mu spoljni svet. Govorite mu imena stvari i životinja koje vidite. Kada je vreme lepo iznesite ga napolje da čuje zvuk okoline i da oseti miris svežeg vazduha. Ponudite mu različite predmete da može da ih dodirne a potom i uhvati. Nežno zaplešite s njim uz muziku ili zakoračite s njim u naručju do prozora pa mu opišite svet. Uživaće ako mu pevate (iako niste talent), pogotovo mu se sviđa zvuk vašeg glasa, zbog toga često razgovarajte s njim, možete mu i glasno čitati.

Primerene igračke
Vaše odojče najviše voli igračke živih boja, pogotovo takve koje ako ih dodirne zašume, zacvile ili zazveče (različite knjige, zvečke,...). Sada počinje i da hvata igračke, zbog toga mu dajte igračke različitih materijala jer će te na taj način izoštriti čulo dodira.

Okačite mu iznad krevetića vrtešku živih boja koji će ga podsticati na istezanje ruku, a nežna muzika će ga smiriti. Za podsticanje čula  primerene su podloge za igranje s lukovima  iz kojih vise različite igračke, ogledala, zvečke,koje podstiču dete da isteže rukice i da hvata igračke.

Upozorenje
Uvek se uverite da su igračke kojima se igra vaše dete sigurne i bez sitnih delova koje bi dete moglo otcepiti  (postoji opasnost da se njima uguši ili ih proguta), bez oštrih ivica i da su napravljene od bezbednih materijala.

arrow-img

1-4 NEDELJE

1 MESEC

2 MESECA

arrow-img

1 do 4 nedelje

Dobro nam došlo drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan materice, i u tom periodu je veoma osetljivo i potpuno zavisi od brige i nege roditelja. Prvi mesec je period upoznavanja i prilagođavanja porodice na novog člana. To je veoma lep i emotivan, ali uz to i veoma naporan period.
 
Prvu godinu, od rođenja pa do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje BEBE. Prve četiri nedelje života dodatno definišemo i zovemo period NOVOROĐENČETA. Jedno malo novorođenče upravo držite u naručju!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog deteta

Besplatne nedeljne e-novosti, koje pomno prate razvoj tvog deteta.

Tvoj email

Predviđeni datum porođaja

calc-img

Izračunaj datum porođaja

Poslednji tekstovi

article-img