cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj deteta: Mama i tata

calendar-img

Da li mogu da razmazim odojče?
Stručnjaci tvrde da odojčad u prvoj polovini prve godine života ne možemo da razmazimo. Zbog toga ih možete bez osećaja krivice obasipati pažnjom. Vrlo preporučljivo je što više razgovarati i baviti se s njima jer će biti zadovoljnije i više razgovorljivo. Beba će se s glasanjem i igranjem svojim prstićima za kraće vreme i samo zabavljati.

Šta možete učiniti za produbljivanje odnosa s odojčetom?

Odojče pažljivo posmatrajte i pokušavajte da otkrijete šta pokušava da vam poruči pojedinim signalom ili plačem. Nakon toga mu ispunite želju. Budite oprezni da ne previdite kada odojče pokušava da privuče vašu pažnju pogledom, osmehom ili plačem. Plačem vam uvek poručuje da ste joj potrebni vi i vaša uteha.

Sa odojčetom postupajte kao sa samostalnom osobom te s njim što više razgovarajte. Budite oprezni, komunikacija ne teče samo preko reči, važniji su mimika lica i govor tela. Zbog toga pokušavajte da budete što veseliji, nasmejani, ljubaznog pogleda pa dete tokom razgovora često pomazite ili zagrlite. Stres, brige i loše raspoloženje pokušajte na kratko vrijeme da zaboravite, koncentrišite se na vaše odojče i jednostavno budite u datom trenutku s njim i zabavljajte se.

arrow-img

1-4 NEDELJE

1 MESEC

2 MESECA

arrow-img

1 do 4 nedelje

Dobro nam došlo drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan materice, i u tom periodu je veoma osetljivo i potpuno zavisi od brige i nege roditelja. Prvi mesec je period upoznavanja i prilagođavanja porodice na novog člana. To je veoma lep i emotivan, ali uz to i veoma naporan period.
 
Prvu godinu, od rođenja pa do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje BEBE. Prve četiri nedelje života dodatno definišemo i zovemo period NOVOROĐENČETA. Jedno malo novorođenče upravo držite u naručju!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog deteta

Besplatne nedeljne e-novosti, koje pomno prate razvoj tvog deteta.

Tvoj email

Predviđeni datum porođaja

calc-img

Izračunaj datum porođaja

Poslednji tekstovi

article-img