cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj deteta: Razvojne faze

calendar-img

Držanje glavice
U trećem mesecu života, odojče već može čvrsto da drži glavicu uspravno, ali mu je pri podizanju i dalje potrebna vaša pomoć. Kada leži na stomaku podiže glavicu i prednji deo grudnog koša. Pri tome se oslanja na laktove, i često prstima tapka po podlozi. Time učvršćuje vratne mišiće.

Većina odojčadi od dva meseca može da podigne glavicu pod uglom od 45 stepeni. Većinu vremena leže na leđima u asimetričnom položaju sa istegnutom nogom i rukom u pravcu pogleda, i zgrčenom rukom i nogom na suprotnoj strani. Pri kraju trećeg meseca života već leže simetrično.

Vaša beba sve više otvara dlanove, pokreti ruku i nogu su sve smireniji i simetričniji.

Pri kraju ovog meseca, odojče počinje da zapaža svoje ruke i prste. Predmet koji mu ponudimo uzima u ruku, ponekad ga i proučava. Zato mu nudite lagane i jednostavne igračke primerenih oblika, koje može da uhvati. Samo pogledom ili pogledom i okretanjem glavice, prati predmet koji ćete lagano pomerati u luku pred njegovim licem, u svim pravcima. Probajte!

Interes za okolinu

Za vreme hranjenja sa velikim interesovanjem proučava mamino lice. Isto tako, sve više ga zanima i njegova okolina.

Pri kraju meseca počinje da istražuje svoje telo: gleda svoje ručice i igra se sa prstićima, ispušta razne zvukove, pušta mehuriće sline, dodiruje svoje uši, pišu i druge delove svog tela. Tim istraživanjem postaje svesno samog sebe.

Odojče voli dnevnu rutinu jer tako zna šta sledi. Osmehom, nemirom ili glasom odaziva se na poznate situacije, na primer pri pripremi za hranjenje ili kupanje. Sada već vidno pokazuje da uživa u kupanju i ostalim nežnostima, kao i u druženju sa roditeljima.

Odojčetova komunikacija

Već u ranom razdoblju života odojče može da pokaže kada mu je potrebna pažnja i nežnost, kao i kada je pažnja roditelja preterana i kada želi malo vremena za sebe. Kada želi vaše društvo to će vam pokazati kontaktom očiju, osmehom ili glasom. Kada mu je društva dosta to će pokazati plačem i zevanjem, a malo starije bebe i skretanjem pogleda i odguravanjem roditelja.

Svako odojče je jedinstveno, i svako ima svoj način iskazivanja potreba i svoj način uspostavljanja komunikacije sa roditeljima. Plač je još uvek njegov glavni način izražavanja želja i potreba. Odazivanje na signale odojčeta i zadovoljavanje njegovih potreba je temelj razvoja detetovog samopouzdanja, i kasnije samostalnosti.

Osmeh

Odojče već pokazuje osmehom svoje zadovoljstvo. Uživa kada mu roditelji posvećuju pažnju, kada sa njim razgovaraju, dodiruju ga i grle. Razveseli se i kada ugleda poznato lice. Tada se odaziva osmehom i gugutanjem. U ovom dobu se već oglašava samoglasnicima (vokaliziranje).

Odojče ima još povezaniji odnos sa voljenom osobom ili sa više njih, i u maminom ili tatinom naručju se najbrže uteši.

arrow-img

1-4 NEDELJE

1 MESEC

2 MESECA

arrow-img

1 do 4 nedelje

Dobro nam došlo drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan materice, i u tom periodu je veoma osetljivo i potpuno zavisi od brige i nege roditelja. Prvi mesec je period upoznavanja i prilagođavanja porodice na novog člana. To je veoma lep i emotivan, ali uz to i veoma naporan period.
 
Prvu godinu, od rođenja pa do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje BEBE. Prve četiri nedelje života dodatno definišemo i zovemo period NOVOROĐENČETA. Jedno malo novorođenče upravo držite u naručju!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog deteta

Besplatne nedeljne e-novosti, koje pomno prate razvoj tvog deteta.

Tvoj email

Predviđeni datum porođaja

calc-img

Izračunaj datum porođaja

Poslednji tekstovi

article-img