cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj deteta: Spavanje

calendar-img

Ritam
Odojčetov ritam spavanja i budnosti se polako normalizuje, ono razlikuje dan i noć. Noću spava oko 10 sati i potrebno mu je još oko tri puta po dva sata spavanja dnevno (razdoblje budnosti traje otprilike dva sata). Većina odojčadi se noću još dva do tri puta budi za hranjenje. Ako vaše dete spava šest sati odjednom bez buđenja  znajte da ste jedni od najnaspavanih mladih roditelja jer većina beba toliko dugo odspavaju tek u dobi od pet do šest meseci, a neki tek nakon prve godine.

Uprkos tome što se odojčetov ritam spavanja normalizuje, još uvek mu  pomažite kod razlikovanja dana (stan neka bude svetao , okolina ne treba da bude  previše tiha ili previše mirna, razgovarajte  i bavite se njime) i noći (zatamnjena tiha soba, prepovijanje i hranjenje bez razgovora).

Odojče tokom spavanja
Dok spava odojče obrađuje i uređuje nove spoznaje koje je pridobilo u vreme budnosti jer tada nije bilo vremena zbog mnoštva informacija. Spavanje je bitno za detetov razvoj jer kvalitet i količina spavanja utiču na aktivnost i raspoloženje budnog odojčeta. Odmorno odojče se s veseljem igra i preko igre uči, a nenaspavano je pak nervozno i razdražljivo i igra ne privlači njegovu pažnju.

Za vreme spavanja izlučuje se najveći deo hormona za rast tako da dok spavaju deca rastu u dužinu.

arrow-img

1-4 NEDELJE

1 MESEC

2 MESECA

arrow-img

1 do 4 nedelje

Dobro nam došlo drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan materice, i u tom periodu je veoma osetljivo i potpuno zavisi od brige i nege roditelja. Prvi mesec je period upoznavanja i prilagođavanja porodice na novog člana. To je veoma lep i emotivan, ali uz to i veoma naporan period.
 
Prvu godinu, od rođenja pa do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje BEBE. Prve četiri nedelje života dodatno definišemo i zovemo period NOVOROĐENČETA. Jedno malo novorođenče upravo držite u naručju!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog deteta

Besplatne nedeljne e-novosti, koje pomno prate razvoj tvog deteta.

Tvoj email

Predviđeni datum porođaja

calc-img

Izračunaj datum porođaja

Poslednji tekstovi

article-img