cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj deteta: Dobro je znati

calendar-img

Tata gde si?
U tom razdoblju se jako povećava potreba za ocem kod oba pola. Pri starosti od tri ili četiri godine kod dečaka počinje da se oblikovati jasan osećaj za muški pol. Tada odnos s ocem postaje jako važan, ako ne i najvažniji. Preko identifikovanja s ocem dečak u sebi razvija i utvrđuje potrebno samopouzdanje i dobar osećaj o svome polu. Ako je otac prati postignuća svog sina, podupire ga i podstiče njegov emocionalni razvoj, dete se oseća voljenom od strane osobe koju želi u svemu da oponaša i imitira.

I devojčica kroz odnos s ocem postaje svesna sebe i svog pola i može da postane i previše vezana za oca. Neke devojčice ponašaju se zavodljivo, druge žele više vremena da provede u igri i ostalim aktivnostima s njim, i neke čak odbijaju prisutnost majke.

Može se dogoditi da otac nije uvek prisutan. Možda treba da ode na poslovno putovanje ili na lečenje u bolnicu. Dete se neće lako nositi s tim kao odrasla osoba. Takva mala deca još ne razumeju da odsutnost može da bude kratka i privremena. Kod njih postoje jedino prisutnost ili odsutnost. Ne mogu da pretpostave da će tata da se brzo vrati kući.

Kraću odsutnost oca deca će lakše preživeti, ako postoji nešto što će ih podsećati na njega pa ih i tešiti kada ga nema kod kuće. Otac pre odlaska detetu može npr. Da snimi priču za laku noć, a vi da je detetu puštate kada tate ne bude kod kuće. Nemojte misliti da će detetu biti lakše ako oca ne spominjete u razgovorima. Bolje će biti ako detetu pričate šta tata sada radi, gde je i kada se vraća, iako dete to neće sasvim razumeti.

Bacite pelene!
Kada je dete spremno na spavanje bez pelena? Nemojte previše žuriti, ali kada je dete preko dana već nekoliko meseci bez pelene i kada je pelena ujutro suva, dete je najverovatnije spremno. Pre nego što odlučite da ukinete pelenu preko noći razgovarajte s njim.

Najbolje razdoblje za odvikavanje od pelena je leto, jer je toplije, deca su manje odevena, pa se zbog moguće mokre odeće neće odmah prehladiti. Kada počnete s odvikavanjem noću, nemojte se čuditi ako dete počne ponovo da se budi. Ako se budi u otprilike isto vreme, razlog je puna bešika koja mu smeta pri spavanju.

Odaberite vreme odvikavanja od noćne pelene kada se u detetovom životu ne događaju stresni događaji kao što su menjanje vrtića, posete kod zubara, prinova ili smrt u porodici jer je odvikavanje tada često neuspešno i vrlo stresno i za dete i za roditelje. Krevet zaštitite nepromočivom podlogom koja će zaštititi madrac. Pripremite rezervnu posteljinu i dodatnu pidžamu za dete. Ako želite da dete i noću koristi wc ili nošu, treba da ostavite dovoljno svetla da može da ih pronađe bez problema. Dete ne može da ih pronađe u tami, pogotovo ne s punom bešikom.

Ako detetu »pobegne«, nemojte se ljutiti. Pokušajte delovati pozitivno. Svaka nezgoda detetu utiče na osećaj samopouzdanja, zbog toga se ne ljutite, ne šalite se na njegov račun i nemojte ga siliti na menjanje posteljine. Dete pohvalite svaki put kada je ujutro suvo. Naviknite ga i na red: mokrenje neka bude zadnja stvar pre odlaska u krevet i prva kada se probudi. Ako mu pre spavanja čitate priču, neka dete nakon priče ode još jednom na wc.

Deca različito napuste mokrenje u krevet. Nekima je potrebno nekoliko dana dok su drugima potrebne nedelje ili čak meseci. Nekima se »nezgode« uopšte ne događaju. Kod svih je na kraju rezultat isti, iako tek nakon nekoliko meseci: noću im više ne treba pelena. Uopšteno noćno mokrenje kod djevojčica prestaje s 4. godine, a kod dečaka s 5. godina.

A šta je s televizijom?
Još uvek ostaje pitanje da li je i koliko gledanja televizije dozvoljeno i korisno. Mnogi roditelji imaju grižu savesti ako dete ostave ispred televizije dok pripremaju večeru.

Stručnjaci su u studijama potvrdili da deca od 3. do 5. godina koja gledaju televiziju imaju bolju kratkoročnu memoriju od njihovih vršnjaka koji televiziju ne gledaju. Određena korist od televizije znači postoji! Budite uvek oprezni kod onoga šta dete gleda na televiziji. Podstičite ih da gledaju poučne emisije primerene njihovom dobu. Nakon toga sadržaje sa sličnim informacijama potražite još i u knjigama. Tako će dete naučiti da informacije može da dobije iz različitih izvora. Isto tako treba da znate da televizija ne može zameniti vaše bavljenje detetom. Može biti samo dodatna aktivnost!

Muzički potencijal
Za razvoj detetovog muzičkog potencijala jako je važno razdoblje pre napunjene pete godine starosti. To je vreme kada dete oblikuje svoje potrebe i talenat za muziku, razvija se njegov muzički sluh. Deca imaju urođene muzičke sposobnosti, ali ipak i roditelji mogu puno da potpomognu razvoj tih sposobnosti. Puno mu pevajte, pričajte rime, brojalice i pevajte pesmice na koje možete da zaplešete ili da ih pratite pokretima. Detetu predstavite različite vrste muzike. Pri slušanju uživajte zajedno. Možete mu kupiti ili napraviti muzičke instrumente i podsticati ga na sviranje na njima.

Malo manje spretna deca
Naravno, postoje i deca koja motorički nisu previše spretna t.j. nespretna su. Razvoj od dečije nespretnosti do spretnosti ne ide kod svih istom brzinom. Neki u motoričkom razvoju malo kasne, ali postoje i deca koja nikada ne postanu spretni pa su još kao odrasli prilično nespretni. Važnu ulogu ima nasleđivanje. Deca mogu da postanu nespretna i kada su umorna, bolesna, tužna ili zabrinuta. Neki roditelji su toliko brižni da žele da urade sve za dete i umesto deteta. Takva deca uopšte nemaju priliku da razviju svoje sposobnosti kod svakodnevnih aktivnosti. Detetu možete da pomognete time što ćete mu dozvoliti da radi samo stvari koje želi, odnosno koje bi u tom razdoblju već trebalo da uradi. Neka se dete penje po spravama za igranje, vi samo pazite da ga u pravo vreme uhvatite ako počne da pada. Neka samo jede supu, sto ćete obrisati kasnije, još bolje je da ga samo obriše. Neka se samo obuče, dajte mu jedino dovoljno vremena. Kod malo hrabrijih pokušaja samostalnih aktivnosti treba naravno da pazite na njegovu sigurnost.

Dete se izvinjava
Važno je i da dete zna da se izvini i da to iskreno misli i da mu je stvarno žao zbog napravljene greške. Deca s tri godine još uvek nisu potpuno sposobna za empatiju. To ne znači da mogu da rade sve što žele. Treba da shvate da njihove radnje imaju posledice i to ne uvek pozitivne. Možemo im pomoći da bi to razumeli.

Možete da mu pomognete tako što ćete biti precizni. Ako zatražite da se dete izvini, možda ono neće tačno znati šta nije dobro uradilo. Radije zatražite od njega da se izvini prijatelju jer ga je udario. Tako će razumeti da je »udarac« ono što je pogrešno uradilo.

Umesto da detetu prigovarate zbog napravljene greške, radije ga ispitajte. Pitajte šta misli, kako se prijatelj oseća jer ga je udarilo. Verovatno će vam reći da ga boli, da je zaplakao i da je potrčao kući. Tako će dete shvatiti šta je prouzrokovalo svojom radnjom. Dete se na primeran način izvini za neprimerenu radnju pohvalite ili ga nagradite. Tako će se i sledeći put rado izviniti. To ne znači da je već usvojilo empatiju, ali sigurno je na pravom putu.

arrow-img

1-4 NEDELJE

1 MESEC

2 MESECA

arrow-img

1 do 4 nedelje

Dobro nam došlo drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan materice, i u tom periodu je veoma osetljivo i potpuno zavisi od brige i nege roditelja. Prvi mesec je period upoznavanja i prilagođavanja porodice na novog člana. To je veoma lep i emotivan, ali uz to i veoma naporan period.
 
Prvu godinu, od rođenja pa do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje BEBE. Prve četiri nedelje života dodatno definišemo i zovemo period NOVOROĐENČETA. Jedno malo novorođenče upravo držite u naručju!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog deteta

Besplatne nedeljne e-novosti, koje pomno prate razvoj tvog deteta.

Tvoj email

Predviđeni datum porođaja

calc-img

Izračunaj datum porođaja

Poslednji tekstovi

article-img