cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj deteta: Dojenje i dohrana

calendar-img

Dojenje
Odojčetu starom tri meseca su potrebna 6 do 8 obroka dnevno (u 24 sata). Većina se noću jednom do dva puta probudi za hranjenje, a neki već spavaju i do 6 sati odjednom.

Odojčetova potreba za hranom se obično poveća kada ono napuni 3 meseca. To je sasvim prirodan skok koji je deo razvoja i koji se javlja kao želja za češćim dojenjem. Što se tiče učestalosti dojenja odnosno vremenskih intervala između pojedinih podoja, najbolje jeda se  prilagodite se detetu i ponudite mu dojku uvek kada plače ili pokazuje druge znake gladi.

Više o dojenju možete da pročitate u uvodnom prvom mesecu života.

Hranjenje na flašicu
Ako dojenje nije moguće ili ste odlučili da ne želite da dojite, odgovarajuća zamena za majčino mleko je fabrički prerađeno adaptirano mleko za odojčad (zvano i mlečna mešavina, mlečna formula, adaptirano ili veštačko mleko). U četvrtom mesecu odojče već ima svoj ritam hranjenja i potrebno mu je  oko 5 do 6 obroka dnevno (približno na svaka tri sata). Mnogo odojčadi se noću još jednom do dva puta budi za hranjenje, a neki već spavaju i do 6 sati odjednom. Što se tiče količine mleka za pojedini obrok prilikom hranjenja na flašicu, potrebno je pridržavati se uputstava na ambalaži. Treba da  znate da odojče nije uvek podjednako gladno zato nemojte da ga prisiljavate ako ne želi da popije svo mleko koje ste pripremili.

Više o hranjenju i podrigivanju nakon obroka možete da pročitate u uvodnom prvom mesecu.

arrow-img

1-4 NEDELJE

1 MESEC

2 MESECA

arrow-img

1 do 4 nedelje

Dobro nam došlo drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan materice, i u tom periodu je veoma osetljivo i potpuno zavisi od brige i nege roditelja. Prvi mesec je period upoznavanja i prilagođavanja porodice na novog člana. To je veoma lep i emotivan, ali uz to i veoma naporan period.
 
Prvu godinu, od rođenja pa do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje BEBE. Prve četiri nedelje života dodatno definišemo i zovemo period NOVOROĐENČETA. Jedno malo novorođenče upravo držite u naručju!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog deteta

Besplatne nedeljne e-novosti, koje pomno prate razvoj tvog deteta.

Tvoj email

Predviđeni datum porođaja

calc-img

Izračunaj datum porođaja

Poslednji tekstovi

article-img