cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj deteta: Razvojne faze

calendar-img

Interes za okolinu
Beba sada već prepoznaje mamu i tatu, i već razlikuje poznate osobe i strance. Pri pogledu na roditelje se osmehne, i isto tako osmehom odgovara na osmeh. Pri tome uspostavlja i vizuelni kontakt. I za vreme hranjenja sa velikim interesom gleda majčino lice i proučava ga. Isto tako dok se hrani gleda na sve strane, jer u tom razdoblju počinje intenzivno da ga zanima okolina.

Sa zanimanjem se odaziva kada čuje glas, glavu okreće u pravcu osobe koja govori i odgovara osmehom i gugutanjem. Pokušajte što više da razgovarate sa detetom, smešite mu se i milujte ga. Miran i poznat glas odojče umiri i uteši. Većinu beba umiruje i muzika.

Pamćenje
Odojče od tri meseca već ima dovoljno dobro pamćenje da zapamti sve ponavljajuće, svakodnevne događaje, što jasno pokazuje veseljem i nemirom pri točenju vode u kadicu ili pri pripremama za hranjenje. Voli svakodnevnu rutinu, jer mu to pomaže da predvidi ono što sledi.

Svest o samom sebi
Ovo je period kada odojče istraživanjem svog tela postaje svesno samog sebe. Rado gleda ruke, igra se prstićima, dotiče svoje uši, pišu i druge delove svog tela. Iskušava i glasne žice.

Kao što smo već pomenuli, odojče sada prepoznaje mamu i tatu. To znači da je svesno da ima i oca. Očeva uloga u detetovom životu nije ništa manje važna od majčine. Otac lakše prihvata dete kao samostalnu osobu i time bitno utiče na razvoj detetovog samopouzdanja. To pomaže detetovom razumevanju da nije sa mamom ista osoba i da svako ima svoj život. Otac detetu pomaže i pri spoznaji da ono postoji i kada majka nije uz njega.

Odojčetove emocije
U trećem mesecu starosti odojče može na osnovu glasova i facijalne mimike ljudi koji ga okružuju da razume osnovne emocije, kao što su veselje ili ljutnja. Isto tako, već zna glasom, pokretima i facijalnom mimikom i samo da izrazi nezadovoljstvo, ljutnju, veselje, interes, strah ili iznenađenje. Veselje i zadovoljstvo pokazuje i osmehom.

Odojčetov “govor”
Iako bebe od tri meseca već manje plaču, plač je još uvek njihov glavni način izražavanja želja i potreba. Različite želje i različita jačina želja ili intenzitet osećaja, odojče izražava celom paletom različitog plača, koju ste do sada verovatno već naučili da raspoznajete.

Odojče se rado oglašava pre svega kada je radosno i zadovoljno. Kada mu govorite, odgovara gugutanjem, samoglasnicima i osmehom. Uživa u razmeni osmeha i glasova. U toku razgovora posmatra vaše lice.

Držanje glavice
Kada držite odojče u naručju ili na ramenu, ono već dobro drži glavu uspravno bez klimanja. Kada leži na stomaku, oslanjajući se na laktove, uzdiže glavicu i gornji deo grudnog koša. Većina odojčadi sposobna je da uzdigne glavicu pod uglom od 90 stepeni. Kada leži na leđima preovladava sve više simetrični položaj sa pogledom usmerenim napred. Ruke i noge pomera simetrično i sve spretnije. Intenzivno udara sa obe nogice odjednom ili naizmenično.

Sve više otvara dlanove i ruke, i već ih može sklopiti pred sobom. Ponuđeni predmet uzima celom rukom i pri držanju ga razgleda. Oduševljava ga promatranje pokreta vlastitih ruku, zabavlja se igranjem svojim prstima, uživa u mahanju i udaranju nogama. Svaki dan je sve spretnije u hvatanju predmeta u njegovoj blizini, i igranju svojim prstićima. Pokušava da uhvati i igračke koje vise iznad njega.

Većina odojčadi uživa u kupanju i šljapkanju po vodi. Razmislite o organizovanim časovima plivanja za odojčad, jer vežba i igra u vodi podstiču ukupan razvoj deteta. Ipak, pri tome budite pažljivi! Ako kod odojčeta primetite preterano istezanje leđa i glavice, izbegavajte plivanje jer ta aktivnost podstiče istezanje. Time se previše ojačava određena grupa mišića i dete razvija pogrešne načine pomeranja.

arrow-img

1-4 NEDELJE

1 MESEC

2 MESECA

arrow-img

1 do 4 nedelje

Dobro nam došlo drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan materice, i u tom periodu je veoma osetljivo i potpuno zavisi od brige i nege roditelja. Prvi mesec je period upoznavanja i prilagođavanja porodice na novog člana. To je veoma lep i emotivan, ali uz to i veoma naporan period.
 
Prvu godinu, od rođenja pa do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje BEBE. Prve četiri nedelje života dodatno definišemo i zovemo period NOVOROĐENČETA. Jedno malo novorođenče upravo držite u naručju!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog deteta

Besplatne nedeljne e-novosti, koje pomno prate razvoj tvog deteta.

Tvoj email

Predviđeni datum porođaja

calc-img

Izračunaj datum porođaja

Poslednji tekstovi

article-img