cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj deteta: Igrajmo se

calendar-img

Predlozi za igranje
Ako konstantno kupujete nove igračke, brzo ćete biti na dobrom putu do bankrota. Postaće vam jasno da igračaka nije nikada dovoljno jer deci još uvek jako brzo postanu dosadne. Možda je vreme za podsticanje detetove i svoje mašte. Na tepih u dnevnom boravku možete npr. razbacati kocke koje dete već dugo nije uzelo u ruke, i razmisliti šta sve možete od njih da napravite. Može se napraviti puno više nego samo jedan te isti stub koji gradite iznova. I plišane životinje i lutke mogu postati pacijenti ako dete postane lekar.

Oživite igračke
U sobu donesite kutiju pa se s detetom igrajte pozorišta s plišanim životinjama. Pomoći vam mogu i razne dekice, plahte, stara odeća, kućni pribor i torbe. Sve to će napraviti igru zanimljivijom.

S detetom se možete igrati i prodavnice. Sve igračke koje imate složite na pod. Dajte detetu nešto novca i neka kupuje igračke koje mu se sviđaju. Tako će upotrebiti i one na koje je već zaboravio. Dete će uživati i ako ga zamolite da igračke sortira – prema boji, veličini, materijalu. Osim toga će na taj način pospremiti svoju sobu.

Uključivanje u sportske aktivnosti
Mnogi roditelji se u tom dobu odluče da upišu dete na različite sportske aktivnosti odnosno pitaju se kada je pravo vreme za upis na organizovano vežbanje.

Svaka godina u predškolskom razdoblju je jako važna. Ako je mnogo trogodišnjaka za učenje pojedinih sportova u svim pogledima još premalo, to možemo reći još samo za nekoliko četvorogodišnjaka. Obično su svi četvorogodišnjaci već dobro naviknuti na vrtić i njegova pravila (aktivnosti u grupama, prilagođavanje i poštovanje pravila,...) i to je očigledno i u sportskim aktivnostima. U tok razdoblju roditelji imaju puno manje teškoća nego kod uključivanja trogodišnjaka. Deca lakše podnose odsutnost roditelja, bolje razumeju zadatke, a isto tako su i motorički sposobniji.

U ovom razdoblju je najprimerenije dete uključiti u programe kao što su tečaj plivanja. Osnovna svrha takvog tečaja je prilagođavanje deteta na vodu (prilagođavanje na otpor vode, na plutanje, na ronjenje glavom, gledanje pod vodom, izdisanje u vodi), tek kasnije i učenje prve tehnike plivanja. Zimsko doba možemo još uvek nameniti sličnim aktivnostima kao i trogodišnjaku, a možete pokušati da napravite i prve korake na skijama, ali to trebate da pokušate po lepom vremenu i u kraćem razdoblju kako bi dete pridobilo lepo iskustvo u često neprijatnoj okolini.

Roditelji neka vreme s detetom na sportskom području iskoriste za posetu bazenu s ciljem da dete zavoli vodu te se u njoj dobro oseća, a za učenje plivanja neka se pobrine stručnjak. U šetnje u prirodi možete uključiti i lakše penjanje, pritom treba da odaberete lako dostupne ciljeve i teren koji ne sme biti predug i prenaporan.

arrow-img

1-4 NEDELJE

1 MESEC

2 MESECA

arrow-img

1 do 4 nedelje

Dobro nam došlo drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan materice, i u tom periodu je veoma osetljivo i potpuno zavisi od brige i nege roditelja. Prvi mesec je period upoznavanja i prilagođavanja porodice na novog člana. To je veoma lep i emotivan, ali uz to i veoma naporan period.
 
Prvu godinu, od rođenja pa do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje BEBE. Prve četiri nedelje života dodatno definišemo i zovemo period NOVOROĐENČETA. Jedno malo novorođenče upravo držite u naručju!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog deteta

Besplatne nedeljne e-novosti, koje pomno prate razvoj tvog deteta.

Tvoj email

Predviđeni datum porođaja

calc-img

Izračunaj datum porođaja

Poslednji tekstovi

article-img