cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj deteta: Razvojne faze

calendar-img

Stalno u pokretu
Deca su sa četiri i pet godina stalno u pokretu. Neumorno trče naokolo. Fizička aktivnost je za detetov razvoj i intelekt isto tako važna, kao i druge vrste igranja. Dete sebi postavlja nove izazove i preispituje svoju moć. Zna da može da trči, ali želi da proveri da li je brže od svojih vršnjaka. Zna da može da se popne na drvo, ali želi da proveri da li može da se popne baš na to drvo. Zna da njegovo telo ima snage, zna da može teže predmete da pomeri ako se na njih osloni ramenima ili ako legne na pod i gura ih nogama. I kod padova postaje spretniji, zna da zaštiti glavu, stomak i intimne delove tela. Deca obožavaju fudbal, košarku i ostale igre loptom, igranje, penjanje, skakanje, vožnju biciklom (bez pomoćnih točkova). Njihovu želju za kretanjem iskoristite za česta šetanja u prirodi  ili odlaske na igralište, zimi ih upišite na neke vežbe za decu.

Oponašanje roditelja
Roditelji su uzor deci, i zbog toga ih deca u igri često oponašaju. Deca rade stvari koje su videla da vi radite. Kuvaju, peglaju, devojčice se šminkaju, dečaci popravljaju kola, grade... Dete posmatra roditelje i trudi se sa razume uloge, i međusobne odnose roditelja. Potrudite se da detetova igra i radnje imitiraju oba pola, iako se zna desiti da dete uporno oponaša samo jednu ulogu.  Deca se potpuno užive u igranje uloga, zato ćete u njihovoj igri prepoznati vaše ponašanje, učenje, reči i izraze. Vaša mala kopija! Ne čudite se kad vas dete iznenaditi nekom reakcijom ili radnjom. Dobro razmislite kada i gde ste vi reagovali ili postupali na taj način. Deca vas posmatraju, i treba da znate da su uvek na oprezu.

Mali agresivac
Deca koja su kod kuće izložena psihičkim pritiscima izražavaju ih često agresivnošću nad drugom decom ili predmetima. Dete prenosi na vršnjake ljubomoru prema bratu ili sestri, osećaj da mu roditelji posvećuju premalo pažnje, domaću atmosferu, prikrivene zamerke među roditeljima ili između roditelja i dece. Zapravo, ako dete želi da udari mlađeg brata ili sestru, majku ili oca, ono udara vršnjake, uzima im igračke, svađa se sa njima i izaziva konflikte. Ljubomornom detetu treba posvetiti više vremena, iako imamo možda mnogo posla oko nove bebe. Ljutnja i ljubomora ne treba previše da vas zabrinjavaju, ako nema većih problema. Problematičnije je ako dete na određene situacije na reaguje negativno. Mi treba da budemo biti pozitivan uzor detetu i da ga dosledno vodimo kroz “zamke” socijalizacije. Dete treba da zna kakvo ponašanje odbijamo, i da time ne odbijamo njega samog.

Radoznala deca
Naša deca su pravi brbljivci koji žele sve da znaju i to odmah! Svojim direktnim pitanjima roditelje toliko iznenade da oni često ostanu bez reči. Npr. dete posmatra svoje plišano prase koje zove Pera i počinje sa pitanjima: “Mama, Pera je prase zar ne? Zašto onda ima ime kao dečaci? Ali zašto onda nema pišu ako je dečak? Da li neki dečaci nemaju pišu? A šta je sa prasićima?”... Kako ćete da odgovorite na pitanje zašto majka u dojkama ima mleko, a otac nema? U ovom uzrastu verovatno ne postoji tema o kojoj deca ne žele više da znaju. Ona postavljaju pitanja jer žele pomoću odgovora da razumeju kompleksan svet, i da ga zamisle. Dete se u svetu odraslih oseća kao odrastao čovek u potpuno nepoznatoj stranoj zemlji. Svaki dan očekuju ga novi doživljaji, neki su zabavni dok su drugi jako neugodni. Ako dete postavlja pitanja, znači da se razvija. Način ispitivanja razlikuje se u zavisnosti od njegovog uzrasta.

Uredno dete
Roditelji se često žale zbog nereda koje deca prave. Ali postoje i deca koja su u ovom periodu opsednuta redom i organizacijom. Potreba za organizacijom koja neku decu obuzme u većoj meri nego ostalu, je faza u razvoju. Deca treba da nauče kako funkcionišu stvari kao celina, kakav uticaj imaju različiti delovi jedan na drugi. Zbog toga će dete svoju odeću, igračke ili slično razvrstavati u kategorije. Ako mu u tome smetate ili premestite jednu od njegovih igračaka porušićete mu smisao. Na ovaj način deca stiču pozitivne navike, i pokušavaju, eksperimentišu, i izražavaju svoje shvatanje sveta. Organizacijom predmeta u svojoj okolini mogu i da reše različite napetosti i pobede strahove.

Percepcija vremena
U ovom uzrastu deca mere vreme uz pomoć svakodnevne rutine. Vreme na satu još ne raspoznaju i teško procenjuju koliko dugo nešto traje. Zbog toga nas ne razumeju kad smo ujutru u žurbi i loše raspoloženi, jer oni presporo obuvaju cipelice.
Vremenska prekretnica je hranjenje ili spavanje. Znaju da je vreme za spavanje nakon crtanog, i da povratak roditelja sa posla znači ručak. Ova svest o vremenu pojavi se u razdoblju od četvrte do pete godine.

Emocionalni razvoj
Detetove emocije su jako intenzivne, kratko traju, i deca brzo menjaju raspoloženje. Ponekad se dok plaču i smeju, i zato pogrešno mislimo da njihova osećanja nisu duboka. Deca izuzetno jako doživljavaju svoje emocije, a posebno neugodan osećaj je strah. Na početku se dete plaši konkretnih stvari (lekara, frizera,...), kako raste uzroci straha često postaju izmišljene pojave (veštice...). Na razvoj emocija utiče psihički razvoj i učenje. Ako se majka boji gromova i munje, možemo očekivati da ni dete neće biti oduševljeno za vreme oluje. 

Dete se stidi
Neka deca su veoma stidljiva i teško pronađu prijatelje. Roditelji ih pri tome često prisiljavaju da naprave prvi korak, ali to nije preporučljivo. Time možete napraviti više lošeg nego dobrog. Najveća greška koju možete da napravite je da dete povedete kod prijatelja gde ima mnogo druge dece koja se već poznaju, i da ga onda stavite u središte događanja. Kako biste se vi osećali u takvoj situaciji? Loše, i verujte da će se tako osećati i dete.

Ako želite da vaše dete sklopi kontakte sa drugima, napravite drugačiju taktiku. Lep sunčan dan iskoristite za posetu najposećenijeg igrališta u vašoj okolini. Ako je vaše dete oduševljeno toboganima, vodite ga tamo. Neka čeka na red sa drugom decom da se spusti. Kad se nekoliko puta spusti, postaće toliko usredsređeno na drugu decu da će zaboraviti na vas. Ako neće samo da govori sa drugom decom, u gužvi će sigurno naleteti na brbljivce koji će započeti razgovor. A vi ćete shvatiti da sledeći put sa sobom treba da ponesete nešto za čitanje.

Ako se vašem detetu neko dete posebno sviđa, porazgovarajte sa njegovim roditeljima i organizujte zajedničko vreme igranja. Možda ćete postati bliski prijatelji i već sledeće godine zajedno letovati!

Muška i ženska piša
Ovo je razdoblje otkrivanja svog tela. Između druge i pete godine deca će otkriti razlike između ženskog i muškog tela, i još pre škole puno naučiti o razlici u polovima. Kada odgovarate na pitanja kako je beba došla u stomak i slično, važno je da ste iskreni, da su vaša objašnjenja razumljiva i primerna uzrastu vašeg deteta. Pre ili kasnije dete će otkriti ako ste ga lagali, a to može da naruši njegovo poverenje u vas.

Deca nisu uvek zadovoljna odgovorima, ali previše detaljni opisi mogli bi samo da ih zbune ili da zbune roditelje kada dete u nekoj poseti počne da objašnjava o svojoj piši.

arrow-img

1-4 NEDELJE

1 MESEC

2 MESECA

arrow-img

1 do 4 nedelje

Dobro nam došlo drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan materice, i u tom periodu je veoma osetljivo i potpuno zavisi od brige i nege roditelja. Prvi mesec je period upoznavanja i prilagođavanja porodice na novog člana. To je veoma lep i emotivan, ali uz to i veoma naporan period.
 
Prvu godinu, od rođenja pa do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje BEBE. Prve četiri nedelje života dodatno definišemo i zovemo period NOVOROĐENČETA. Jedno malo novorođenče upravo držite u naručju!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog deteta

Besplatne nedeljne e-novosti, koje pomno prate razvoj tvog deteta.

Tvoj email

Predviđeni datum porođaja

calc-img

Izračunaj datum porođaja

Poslednji tekstovi

article-img