cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj deteta: Spavanje

calendar-img

Spavanje jača imunitet
Četverogodišnjoj deci potrebno je otprilike 11 do 12 sati spavanja noću, a većini je potreban još jedan oko sat vremena dugi dremež danju.

Većina dece uveče ide u krevet između sedam i devet časova. Neka deca brzo čvrsto zaspu dok su druga još dugo nemirna u krevetu, okreću se i stenju i spavaju plitko. Jer je decu te dobi često teško nagovoriti na spavanje, potrebno je držati se svakodnevne rutine i polaska u krevet u približno isto doba. Nakon umivanja i toaleta (kod nekih još nakon stavljanja pelene) dete otpratite u njegovu sobu gde možete da mu pročitate još neku priču. Nakon toga detetu poželite laku noć i ugasite svetlo. Ako se dete plaši mraka, možete da mu ostavite upaljenu noćnu lampu.

Za to razdoblje značajna je bogata mašta, zbog toga se deca često plaše mraka i treba im vaša pomoć kod teranja čudovišta ispod kreveta ili iz ormara.

Spavanje je važno za detetovo zdravlje (jača imunitet) pa tako i za njegov rast i razvoj. Dete koje nije dovoljno spavalo je preko dana nemirnije i manje koncentrisano.

Manjak sna uzrokuje probleme
Ako dete nije ispavano možda neće imati vidnih poteškoća, a one će se skupljati i postati teže na duži rok. Spavanje je naime vrlo bitno za neurološki razvoj. Stručnjaci upozoravaju da nezdrave navike spavanja mogu dovesti do kasnijih teškoća s koncentracijom u školi, a verovatno postoji i veza između manjka spavanja i hiperaktivnosti. Hronično neispavana deca porastu u hronično neispavane odrasle, što nikako ne bi hteli da im priredite. Na taj način deca nisu zdrava i srećna, a nisu ni roditelji.

arrow-img

1-4 NEDELJE

1 MESEC

2 MESECA

arrow-img

1 do 4 nedelje

Dobro nam došlo drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan materice, i u tom periodu je veoma osetljivo i potpuno zavisi od brige i nege roditelja. Prvi mesec je period upoznavanja i prilagođavanja porodice na novog člana. To je veoma lep i emotivan, ali uz to i veoma naporan period.
 
Prvu godinu, od rođenja pa do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje BEBE. Prve četiri nedelje života dodatno definišemo i zovemo period NOVOROĐENČETA. Jedno malo novorođenče upravo držite u naručju!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog deteta

Besplatne nedeljne e-novosti, koje pomno prate razvoj tvog deteta.

Tvoj email

Predviđeni datum porođaja

calc-img

Izračunaj datum porođaja

Poslednji tekstovi

article-img