cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj deteta: Igrajmo se

calendar-img

Tata igraj se sa mnom!
Tata prema odojčetu ima drugačiji pristup nego mama. Drugačiji je njegov način tešenja, način igre, ukratko odojčetovi trenuci s tatom su različiti od trenutaka koje proživi s mamom. Tako i treba da bude. Time odojče uči raznovrsnost socijalnih kontakata i emocionalnih odaziva.

Proživite što više vremena s vašim malim »blagom«, a u međuvremenu neka mamica priušti sebi nekoliko trenutaka za sebe.  Budite odojčetov partner pri otkrivanju sveta i pokušajte da mu predstavite što više stvari kroz igru. Pobrinite se za sigurnu okolinu i sve potencijalno opasne stvari i dragocene predmete ostavite na sigurno – izvan detetovog domašaja.

Šetnja na svežem vazduhu će prijati i vama i vašem odojčetu. Možete da se odlučite na šetnju kolicima, odojče možete da nosite uokolo i u »kenguru«, a u kraće šetnje možete krenuti i s njim u naručju.

Želite li da uživate u odojčetovom smehu?
Taj ljupki zvuk možete da izmamite nežnim golicanjem ili duvanjem u stomačić. Možete da  se igrate i »Milila bubica...«. pri ponavljanju igrica odojče će znati šta može da očekuje i zato će još više da uživa. Zabavljajte ga i pevanjem, slušanjem muzike i plesom, kao i čitanjem knjižica.  Razveselićete ga i pokazivanjem različitih igračaka i ostalih predmeta. Isto tako je pravo vreme za igru tokom kupanja. Tada ga pustite da šljapka i udara nogicama.

Odgovarajuće igračke
Odojče u ovom periodu počinje samo da  poseže za igračkama. Voli šarene igračke, a posebno takve koje pri dodiru proizvode zvukove. Izaberite zvečke, knjižice i druge igračke u kontrastnim jakim bojama.  Pobrinite se da budu od različitih materijala, što će izoštriti odojčetovo čulo dodira. Ponudite mu i sigurne igračke koje može gristi i istraživati u ustima.

Pazite da su igračke koje dete stavlja u usta što čistije. Moraju da budu i sigurne tj. bez malih delova koji se mogu odstraniti ili otkinuti (opasnost gušenja ili gutanja), bez oštrih ivica i napravljene od bezbednih materijala.

arrow-img

1-4 NEDELJE

1 MESEC

2 MESECA

arrow-img

1 do 4 nedelje

Dobro nam došlo drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan materice, i u tom periodu je veoma osetljivo i potpuno zavisi od brige i nege roditelja. Prvi mesec je period upoznavanja i prilagođavanja porodice na novog člana. To je veoma lep i emotivan, ali uz to i veoma naporan period.
 
Prvu godinu, od rođenja pa do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje BEBE. Prve četiri nedelje života dodatno definišemo i zovemo period NOVOROĐENČETA. Jedno malo novorođenče upravo držite u naručju!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog deteta

Besplatne nedeljne e-novosti, koje pomno prate razvoj tvog deteta.

Tvoj email

Predviđeni datum porođaja

calc-img

Izračunaj datum porođaja

Poslednji tekstovi

article-img