cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj deteta: Razvojne faze

calendar-img

Držanje glavice i razvoj tela
Odojče više nema problema sa držanjem glavice, vaša potpora više nije potrebna. Kada leži na stomaku diže telo uz pomoć ispruženih ruku. Iz tog položaja većina beba može da se okrene i na leđa (većina beba najpre nauči da se okrene sa stomaka na leđa). Obezbedite svom detetu sigurnu okolinu za istraživanje i osvajanje novih spretnosti. U ovom razdoblju dete je radoznali i oduševljeni istraživač. Dovoljno je da ima veliki pokrivač, ili još bolje, podlogu koju možete da stavite na pod ili napolju na travu.

Na pokrete (prevrtanje i puzanje) podstaćićete ga igračkom koju položite malo izvan dohvata odojčetovih ruku.
U ležećem položaju na leđima, odojče pokazuje želju za dizanjem u sedeći položaj. Sve bolje vlada svojim telom, motorika udova je sve fleksibilnija, sve je manje refleksnih pokreta, njegovo ponašanje postaje namerno. Intenzivno pokreće nožice, sve više se uvija, maše ručicama. Sve to pomaže razvoju i jačanju mišića.

Igračke prihvata celim dlanom, i posebno je zadovoljno kada samo uspe da dohvati željeni predmet. Posmatra igračke dok ih drži, i sve češće mu uspeva da ih stavi u usta. Neko vreme pažnja mu može biti zaokupljena posmatranjem i igranjem vlastitim prstićima.

Uživa ako ga podignete u sedeći položaj, ali mu za to još uvek treba pomoć. Zato je najbolje da sedi u naručju odrasle osobe.

Odojčetova komunikacija
U petom mesecu života odojče počinje glasno da se smeje. Zatim, ubrzo sledi glasno cičanje. Na poznati glas i na osmeh odaziva se osmehom i gugutanjem. Često je njegovo ponašanje u prisutnosti stranaca, ljudi koje ne viđa često, više uzdržano. Najrazigranije je u društvu roditelja.

Posmatranje događaja u okolini i gugutanje je odojčetu u ovom razdoblju često najomiljenija zabava. “Pričanjem” želi da privuče pažnju roditelja i da uspostavi kontakt sa njima. Pažljivo sluša šta mu govorite i proučava vaše lice. Kada prestanete da govorite odgovara vam različitim zvukovima i osmehom. Vrlo jasno pokazuje da uživa u nežnosti i druženju sa roditeljima.

Razvoj glasova
Samoglasnicima se postupno pridruže i suglasnici. U prvoj godini razviju se glasovi za P, B, M, N, J, T, D, K, G i V. Odojče najčešće otkrije dva glasa odjednom, i onda neumorno ponavlja slogove (npr. Ma-ma-ma-ma ili da-da-da). Iako će vas prvo “ma-ma” oduševiti, treba da znate da dete još ne razume značenje reči, to sledi tek oko prvog rođendana. Pokušajte što više da se posvetite odojčetu, i da sa njim mnogo razgovarate. Detetov razvoj govora veoma zavisi od vremena koje mu posvetite. Odojče se rado zabavlja ponavljanjem slogova, i često koristi glasove da bi privuklo pažnju roditelja i uspostavilo kontakt sa njima.

Odojčetove emocije
Odojče već zna da pokaže svoje emocije u kombinaciji sa glasom, mimikom i pokretima tela. Veselje pokazuje glasnim smehom i cičanjem. Ako mu se nešto ne sviđa okrene se na stranu, odgurne roditelje i odmakne pogled.

Pošto dete već zna da iz vašeg lica raspozna osnovne emocije, pokušajte da budete što češće nasmejani. Osmehom detetu dajete osećaj sigurnosti i gradite čvrstu vezu među vama. Istina je da ne možete uvek da budete nasmejani i dobro raspoloženi, ali za dobru volju deteta vredi se potruditi. Svakim osmehom odojčetu šaljete pozitivnu energiju.

arrow-img

1-4 NEDELJE

1 MESEC

2 MESECA

arrow-img

1 do 4 nedelje

Dobro nam došlo drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan materice, i u tom periodu je veoma osetljivo i potpuno zavisi od brige i nege roditelja. Prvi mesec je period upoznavanja i prilagođavanja porodice na novog člana. To je veoma lep i emotivan, ali uz to i veoma naporan period.
 
Prvu godinu, od rođenja pa do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje BEBE. Prve četiri nedelje života dodatno definišemo i zovemo period NOVOROĐENČETA. Jedno malo novorođenče upravo držite u naručju!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog deteta

Besplatne nedeljne e-novosti, koje pomno prate razvoj tvog deteta.

Tvoj email

Predviđeni datum porođaja

calc-img

Izračunaj datum porođaja

Poslednji tekstovi

article-img