cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj deteta: Spavanje

calendar-img

Odojče je već oblikovalo svoj ritam spavanja. Dnevni odmor je otprilike svaki dan u isto vreme, uveče ima svoj sat za spavanje i ujutro sat za buđenje. Noću spava oko 10 sati i potrebno mu je još oko tri puta po dva sata spavanja tokom dana. Većina odojčadi (pre svega dojenih) se noću još jednom do dva puta budi za hranjenje.

Istrajte u svakodnevnoj večernjoj rutini koja će odojče umiriti i dati mu do znanja da se bliži vreme noćnog odmora.  Još uvek se trudite da dete što češće zaspi samo u svom krevetiću. Nikako ga nemojte odmah uzeti na ruke čim se počne oglašavati jer to može biti i posledica umora.  Ako ga odmah uzmete iz krevetića, oduzimate mu priliku da se samo umiri i zaspi. Možete mu pomoći da se umiri  nežnim tapkanjem po leđima ili guzi.  Ako oglašavanje pređe u plač onda naravno treba da ga uzmete u naručje i umirite ga.

arrow-img

1-4 NEDELJE

1 MESEC

2 MESECA

arrow-img

1 do 4 nedelje

Dobro nam došlo drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan materice, i u tom periodu je veoma osetljivo i potpuno zavisi od brige i nege roditelja. Prvi mesec je period upoznavanja i prilagođavanja porodice na novog člana. To je veoma lep i emotivan, ali uz to i veoma naporan period.
 
Prvu godinu, od rođenja pa do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje BEBE. Prve četiri nedelje života dodatno definišemo i zovemo period NOVOROĐENČETA. Jedno malo novorođenče upravo držite u naručju!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog deteta

Besplatne nedeljne e-novosti, koje pomno prate razvoj tvog deteta.

Tvoj email

Predviđeni datum porođaja

calc-img

Izračunaj datum porođaja

Poslednji tekstovi

article-img