cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj deteta: Zdravlje i nega

calendar-img

Vakcinacija
Sa četiri i po meseca odojčad prima treću dozu vakcine protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja, dečije paralize, hemofilus influence tipa b. U Srbiji je za decu i omladinu obavezna  vakcinacija protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja, dečije paralize, hemofilus influence tipa b, vakcinacija protiv malih boginja,zaušaka i crvenike (rubeole), protiv žutice tipa B i tuberkuloze. Pročitajte Ringerajin kalendar vakcinacije.

Zubići rastu
Prvi mlečni zub počne obično da izbija između 6. i 9. meseca starosti. Odstupanja od 4 meseca ispod donje ili iznad gornje granice ne znače ništa posebno.
 
Nekoj deci nicanje zubića, čini se, uzrokuje jak bol dok druge uopšte ne boli. Obično najburnije odreaguju na prvi mlečni zub, plaču i odbijaju hranu iako su gladni.  Zbog toga ne trebate da  brinete jer će proći, osim ako odojče nije pojelo nekoliko obroka za redom, ako ne pije ili jede premalo nekoliko dana za redom. U tom slučaju obratite se njegovom pedijatru.

Mnoga odojčad i njihovi roditelji ne mogu da spavaju zbog bola kojeg izaziva rast zubića! Bol od zuba može da se raširi i na uši i lice, pogotovo kada izbijaju zadnji zubi. Zbog toga neka deca trljaju lica i vuku uši. Nemojte da zaboravite da vučenje ušiju može biti i znak bolova zbog upale. Ako sumnjate na nešto takvo posetite pedijatra uprkos tome da li detetu rastu zubi ili ne.

Odojče može samo sebi da olakša bol, ako nešto pritisne na obolelo mesto. Najbolje pomaže ako stavite nešto ledeno hladno. Od pomoći su i plastične igračke za griženje (pogotovo one koje mogu da se ohlade u frižideru), ili mekane igračke od frotira koje uvek moraju da budu oprane. Odojče za trljanje desni najradije koristi prst. Zbog toga pomaže ako mu obolelo mesto masirate prstom – naravno čistom rukom. Iako odojče u prvi tren pokušava da odgurne prst jer ga dodir zaboli, već u sledećem trenu oseti olakšanje te se umiri.

Istovremeno s nicanjem zubića može se pojaviti i temperatura. Nije verovatno da se temperatura pojavi zbog nicanja zuba, ali dokazano je da temperatura ubrzava njihov rast. Uzrok za temperaturu može biti i infekcija jer dete zbog boli i svraba u ustima u usta gura ruke ili stvari koje nisu čiste.

arrow-img

1-4 NEDELJE

1 MESEC

2 MESECA

arrow-img

1 do 4 nedelje

Dobro nam došlo drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan materice, i u tom periodu je veoma osetljivo i potpuno zavisi od brige i nege roditelja. Prvi mesec je period upoznavanja i prilagođavanja porodice na novog člana. To je veoma lep i emotivan, ali uz to i veoma naporan period.
 
Prvu godinu, od rođenja pa do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje BEBE. Prve četiri nedelje života dodatno definišemo i zovemo period NOVOROĐENČETA. Jedno malo novorođenče upravo držite u naručju!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog deteta

Besplatne nedeljne e-novosti, koje pomno prate razvoj tvog deteta.

Tvoj email

Predviđeni datum porođaja

calc-img

Izračunaj datum porođaja

Poslednji tekstovi

article-img