cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj deteta: Zdravlje i nega

calendar-img

Roditelji su uzor za zdrav život
Zdrave navike trebaju biti uključene u život porodice prirodno i opušteno – kao nešto ugodno, podsticajan izazov i sastavni deo života. Zdrave navike ne možete uključiti u svakodnevno ponašanje pridikama i zahtevima ili preko noći, nego jedino dugotrajnim uzorom. U zdravi život trebaju biti uključeni svi članovi porodice.

Briga za zdravlje je deo celog porodičnog života: osim zdrave ishrane, nepušenja i neuzimanja alkohola, važno je i redovno kretanje. Potrebno je uspostaviti balans između posla, vrtića, škole, obaveza i odgovornosti s jedne strane i opuštanjem, slobodom i zabavom sa druge strane. I pri opuštanju roditelji trebaju da budu uzor svojoj deci, pogotovo kada provode vreme s prijateljima i uživaju u aktivnostima i slobodnom vremenu. Deca jako rado trče, zbog toga poslepodneva iskoristite za lagano trčanje ili za igru s loptom. Kretanje na svežem vazduhu će pomoći detetu da uravnoteži apetit, potrošiće suvišne kalorije i energiju te će se opustiti od napetosti. Razgibavanje pomaže i boljem i kvalitetnijem spavanju.

Prvi stalni zubi
Detetu između pete i šeste godine niču prvi stalni kutnjaci, šestice. Izrastaju iza zadnjih mlečnih kutnjaka još pre nego ispadne prvi mlečni zub. Roditelji misle da je to još jedan mlečni zub, zbog toga premalo brinu za higijenu šestica. Kada šestica izraste u usta gdje je puno nelečenih mlečnih zuba, velika je verovatnost da će i sama postati karijesna (trula). Vodite dete na pregled kod stomatologa svakih šest meseci iako vam se čini da je sve u redu. Stomatolog tako može da se pobrine za prevenciju: zalivanje fisura zuba ako dete ima veće jamice na kutnjacima ili prema potrebi premazivanje zuba s flourom, čime će se smanjiti mogućnost nastanka karijesa.
Nicanje i raspored mlečnih zuba najčešće sugeriše položaj stalnih sledbenika. Kada među zrelim mlečnim zubima nema razmaka te su zubi u vilici tesno jedan kraj drugoga, možemo u 80% očekivati da će biti tesan i raspored stalnih zuba jer su oni širi od mlečnih. Suprotno tome kada su preveliki razmaci među mlečnim zubima možemo očekivati kasnije ortodontsko pomicanje stalnih zuba u pravilan red zuba.

Većina ortodontskih terapija počinje kada se zubi menjaju, kada mlečne počinju menjati stalni. Deca s većim ortodontskim anomalijama su u terapiju uključena i pre. To su urođeni sindromi i oštećenja tkiva usne duplje – rascep gornje usne (zečija usnica), povrede, jednostrani krstasti ugriz, otvoreni zagriz zbog raznih loših navika (sisanje prsta ili dude) i veće anomalije međuviličnih odnosa. Zečija usnica se može pojaviti u obliku rascepljene usne, nepca ili kombinovanih oblika. Deca sa zečjom usnom uključena su u opsežno polispecijalističko lečenje praktično već od rođenja pa na dalje.

Strah od lekara
Neka deca se boje lekara. Verojatno im je u sećanju ostalo neko neugodno iskustvo. Možda ono nije povezano sa lekarom lično, nego s nezgodom nakon koje je dete moralo da poseti lekara ili s bolešću zbog koje se je loše osećalo. Nije im neugodno zbog lekara nego zbog stanja koje je bilo uzrok posete lekaru. Deca sama još ne razumeju te razlike.

Dete pripremite na sledeću posetu lekaru. Objasnite mu kako će izgledati pregled i šta će lekar raditi. Ne zaboravite da mu spomenete da idete kod lekara da bi mu bilo bolje. Pročitajte mu neku slikovnicu o lekarima. Možda će detetov strah smanjiti igra u kojoj ćete vi ili ono biti lekar. Neka dete pregleda svoje »bolesne« igračke. Na taj način ćete videti čega se dete najviše plaši jer će u igri to tačno i odigrati. Isto tako prošetajte kraj doma zdravlja i posmatrajte događanja. Dete će videti da se kod lekara ne događa ništa dramatično. Ako se dete još uvek plaši, razgovarajte s njegovim pedijatrom. Možda ćete moći da ga posetite nekoliko puta samo za razgovor bez pregleda.

arrow-img

1-4 NEDELJE

1 MESEC

2 MESECA

arrow-img

1 do 4 nedelje

Dobro nam došlo drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan materice, i u tom periodu je veoma osetljivo i potpuno zavisi od brige i nege roditelja. Prvi mesec je period upoznavanja i prilagođavanja porodice na novog člana. To je veoma lep i emotivan, ali uz to i veoma naporan period.
 
Prvu godinu, od rođenja pa do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje BEBE. Prve četiri nedelje života dodatno definišemo i zovemo period NOVOROĐENČETA. Jedno malo novorođenče upravo držite u naručju!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog deteta

Besplatne nedeljne e-novosti, koje pomno prate razvoj tvog deteta.

Tvoj email

Predviđeni datum porođaja

calc-img

Izračunaj datum porođaja

Poslednji tekstovi

article-img