cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj deteta: Igrajmo se

calendar-img

Omiljene igrice
Glasan odojčetov smeh možete da izazovete nežnim golicanjem ili duvanjem u stomačić. Možete da se igrate i »Milila bubica...«. Pri ponavljanju igrica odojče će znati šta može da očekuje i zato će još više uživati.

U tom razdoblju odojče voli da istražuje svoje telo i igra se svojim prstićima. S veseljem istražuje vaše lice, dotiče vaše usne, nos, obrve, kosu. Raduje ga vaš dodir.

Sve više ga oduševljava posmatranje svog odraza u ogledalu iako još ne shvata da je to njegov odraz (većina to nauči pri kraju prve godine).

Većina odojčadi je oduševljena bučnim igrama. Razveselite odojče i pridružite mu se – zajedno svirajte na loncima, varjačom i poklopcima. Zaplešite na različite vrste muzike ili mu približite životinjski svet oponašanjem oglašavanje životinja.

Šljapkanje u kadici
Neka privikavanje odojčeta na vodu počne već u vašoj kadi. Pokažite mu koliko je prijatna igra u vodi i kako vi uživate u vodi. Dozvolite mu da prska vodom uokolo, pritom pazite da ništa ne radite na silu. Često će vežbanje u vodi uz igru i druženje povoljno uticati i na rast i razvoj deteta. To će pomoći uravnoteženom psihosocijalnom i motoričkom razvoju.
Treba da znate da odojče brže gubi toplotu od odrasle osobe i zato ne sme da bude u vodi duže od 20 minuta. Nakon kupanja je potrebno da ga odmah obrišete i umotate u suvi peškir.

Podrazumeva se da odojče ne vodite na bazen ako je bolesno ili ima povišenu temperaturu, a i preporučljivo je da nakon vakcinacije pričekate nekoliko dana.

arrow-img

1-4 NEDELJE

1 MESEC

2 MESECA

arrow-img

1 do 4 nedelje

Dobro nam došlo drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan materice, i u tom periodu je veoma osetljivo i potpuno zavisi od brige i nege roditelja. Prvi mesec je period upoznavanja i prilagođavanja porodice na novog člana. To je veoma lep i emotivan, ali uz to i veoma naporan period.
 
Prvu godinu, od rođenja pa do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje BEBE. Prve četiri nedelje života dodatno definišemo i zovemo period NOVOROĐENČETA. Jedno malo novorođenče upravo držite u naručju!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog deteta

Besplatne nedeljne e-novosti, koje pomno prate razvoj tvog deteta.

Tvoj email

Predviđeni datum porođaja

calc-img

Izračunaj datum porođaja

Poslednji tekstovi

article-img