cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj deteta: Spavanje

calendar-img

Koliko sna je potrebno?
U dobu od 5 ili 6 meseci većina odojčadi već spava oko 5 do 6 sati bez prekida. Ako vaše dete nije među njima možemo vas utešiti da niste jedini jer se puno odojčadi (pre svega dojenih) noću još jednom do dva puta budi za hranjenje. Odojče noću spava oko 10 sati i potrebno mu je još oko dva do tri dvosatna dremeža danju (obično svaki dan u isto vreme).

Mnoga odojčad koja su noću već spavala duže intervale bez buđenja, mogu da počnu ponovo da se bude. Razlog može da bude glad zbog povećane potrebe za energijom zbog bržeg rasta ili zbog puno aktivnosti danju. Odojče može da probudi i slučajan obrat na stomačić ili vašem odojčetu jednostavno nedostaje vaša blizina.

Spavanje je važno za detetov fizički i mentalni razvoj. Dok spava odojče raste, a njegov mozak obrađuje i uređuje informacije koje je prikupilo tokom dana. Organi se razvijaju i obnavljaju. Kvalitet spavanja utiče i na raspoloženje i spremnost za igru. Detetovo spavanje ima uticaj na raspoloženje cele porodice.

arrow-img

1-4 NEDELJE

1 MESEC

2 MESECA

arrow-img

1 do 4 nedelje

Dobro nam došlo drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan materice, i u tom periodu je veoma osetljivo i potpuno zavisi od brige i nege roditelja. Prvi mesec je period upoznavanja i prilagođavanja porodice na novog člana. To je veoma lep i emotivan, ali uz to i veoma naporan period.
 
Prvu godinu, od rođenja pa do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje BEBE. Prve četiri nedelje života dodatno definišemo i zovemo period NOVOROĐENČETA. Jedno malo novorođenče upravo držite u naručju!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog deteta

Besplatne nedeljne e-novosti, koje pomno prate razvoj tvog deteta.

Tvoj email

Predviđeni datum porođaja

calc-img

Izračunaj datum porođaja

Poslednji tekstovi

article-img