cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj deteta: Uvođenje dohrane

calendar-img

Uvođenje dohrane
Sa uvođenjem mešovite ishrane najbolje je početi po napunjenom 6. mesecu starosti, jer time smanjujete mogućnost alergija. Odojčetova spremnost na mešovitu hranu pokazuje se i sa sposobnošću sedenja (uz pridržavanje) i nestajanjem refleksnog potiskivanja jezika (a sa njim i hrane) iz usta. Naravno pri uvođenju mešovite hrane nastavljamo sa dojenjem ili hranjenjem na flašicu.

Preporučljivo je uvođenje namirnica u malim količinama, za svaku namirnicu potreban je razmak od 3 do 4 dana. Ishrani dodajte po jednu novu vrstu namirnica tj. novu namirnicu dodajte već isprobanima da bi pri mogućoj reakciji na hranu odmah znali šta je prouzrokovalo. U prvoj godini je potrebno da jako ograničite unos soli i šećera.

Odgovarajuća čvrsta (gusta) hrana

Za početak je najprimerenije voće i povrće. Većina roditelja deci najpre ponude voćni sok i nastavi s voćnim kašicama. Najprimerenije voće za početak su jabuke, kruške, i banane, kasnije jelovnik obogaćujmo breskvama, kajsijama, šljivama , dinjom... Na početku izbegavajte bobičasto i citrusno voće. Preporučljivo je da voće detetu ponudite prepodne jer može da prouzrokuje stomačne grčeve ili proliv.

Od povrća su za početak najadekvatniji šargarepa i krompir, a uskoro ćete moći da dodate i tikvice, brokula, karfiol, pasulj i ostalo povrće.

Najadekvatnija namirnica za početak dohrane a koja daje osećaj sitosti su žitarice. Pripazite da pre napunjenog 6. meseca starosti detetu ne nudite hranu koja sadrži pšenicu, ječam, zob ili raž (to su žitarice koje sadrže gluten), jer bi time mogli da povećate rizik da vaše dete oboli od celijakije. Između 4. i 6. meseca od žitarica detetu možete da ponudite pirinač (najbolje integralni), kukuruz ili heljdinu kašu. Žitno-mlečne kašice su dobra zamena za mlečni obrok.

Meso počinjemo da uvodimo tek po napunjenom 6. mesecu detetove starosti i uvek nakon što smo uveli voće i povrće. Odaberemo kvalitetno nemasno meso mladih životinja. Za početak je najprimerenije pileće meso. S ribama je bolje još malo pričekati (nakon 9. meseca) i tada za početak odaberite belu ribu.

Nakon napunjenog 6. meseca starosti odojčetu možete da ponudite i tvrdo kuvano žumance – u početku tek 1, (meko kuvana jaja tek nakon prve godine), belance zbog mogućnosti nastanka alergije ne uvodite u dohranu do napunjene prve godine.

Pre napunjene prve godine detetu NE smemo da dajemo obično kravlje mleko, belance, med, svinjsko meso, orahe, lešnike, kikiriki, čokoladu, gljive...

Šta je s kravljim mlekom?

Neprilagođeno kravlje mleko nije adekvatna hrana za odojčad jer se po sadržaju jako razlikuje od majčinog mleka. Sadrži više proteina i minerala i manje šećera i drugačiji je sastav masti. Osim toga kravlje mleko je puno raznoraznih bakterija. Pijući kravlje mleko dete dobija preveliku količinu proteina i minerala (soli) koje mora da izluči. To predstavlja preveliki napor za njegove još ne sasvim zrele bubrege. Kravlje mleko u mlečnim formulama, mnogobrojnim postupcima se prilagođava potrebama deteta.

arrow-img

1-4 NEDELJE

1 MESEC

2 MESECA

arrow-img

1 do 4 nedelje

Dobro nam došlo drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan materice, i u tom periodu je veoma osetljivo i potpuno zavisi od brige i nege roditelja. Prvi mesec je period upoznavanja i prilagođavanja porodice na novog člana. To je veoma lep i emotivan, ali uz to i veoma naporan period.
 
Prvu godinu, od rođenja pa do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje BEBE. Prve četiri nedelje života dodatno definišemo i zovemo period NOVOROĐENČETA. Jedno malo novorođenče upravo držite u naručju!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog deteta

Besplatne nedeljne e-novosti, koje pomno prate razvoj tvog deteta.

Tvoj email

Predviđeni datum porođaja

calc-img

Izračunaj datum porođaja

Poslednji tekstovi

article-img