cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj deteta: Zdravlje i nega

calendar-img

Varenje i uvođenje čvrste hrane
Uvođenjem mešovite ishrane menja se i odojčetova stolica. Boja, miris i izgled zavise od hrane koje ono pojede. Često možete da primetite u stolici i delove nesvarene hrane, ali ne treba da brinete zbog toga (detetov sistem za varenje još nije u potpunosti sazreo i nije sposoban da svari sve namirnice). Nakon voćnih kašica stolica još uvek može da bude kašasta, ali nakon povrća je već oblikovana i pre svega nakon mesnih obroka je i jakog mirisa. Nakon uvođenja mešovite ishrane većina odojčadi izlučuje stolicu jednom dnevno, a povremeno može da se pojavi zatvor.

Kod pojave zatvora odojčetu iz ishrane izbacite banane, šargarepu i odstajale naribane jabuke. Nudite mu što više tečnosti. U slučaju dugotrajnog zatvora nemojte da dajete laksative na svoju ruku nego se posavetujte s detetovim pedijatrom. Isto tako je obavezna poseta lekaru kod pojave proliva. Kod proliva je najvažnije da nadoknadite detetu izgubljenu tečnost (odojče mora što više da pije), jer nema velike zalihe tečnosti i može brzo da dehidrira.

Prvi zubići?
Povećano izlučivanje pljuvačke može da bude jedan od prvih znakova da će detetu početi da rastu zubi. Prvi mlečni zub počne obično da između 6. i 9. meseca starosti. Odstupanja od 4 meseca ispod donje ili iznad gornje granice ne znače ništa posebno. Devojčicama u proseku prvi zub izbije pre nego dečacima. Raniji ili kasniji rast zuba nasleđujemo isto kao i oblik i kvalitet zuba. Nicanje zuba može pratiti temperatura, osip oko usana, rumeno lice ili smanjeni apetit. Ako niste sigurni da li vašem detetu rastu zubi ili se radi o nekoj drugoj bolesti, savetujte se s pedijatrom.

arrow-img

1-4 NEDELJE

1 MESEC

2 MESECA

arrow-img

1 do 4 nedelje

Dobro nam došlo drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan materice, i u tom periodu je veoma osetljivo i potpuno zavisi od brige i nege roditelja. Prvi mesec je period upoznavanja i prilagođavanja porodice na novog člana. To je veoma lep i emotivan, ali uz to i veoma naporan period.
 
Prvu godinu, od rođenja pa do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje BEBE. Prve četiri nedelje života dodatno definišemo i zovemo period NOVOROĐENČETA. Jedno malo novorođenče upravo držite u naručju!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog deteta

Besplatne nedeljne e-novosti, koje pomno prate razvoj tvog deteta.

Tvoj email

Predviđeni datum porođaja

calc-img

Izračunaj datum porođaja

Poslednji tekstovi

article-img