cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj deteta: Dobro je znati

calendar-img

Noćno mokrenje
Iako noćno mokrenje nije ugodno ni za vas ni za dete, ono je česta pojava i sasvim uobičajena faza u razvoju deteta. Kod dečaka se ovaj problem javlja dva puta češće nego kod devojčica. Najčešće je noćno mokrenje povezano s emocionalnim i psihičkim problemima. I genetika ima veliki udeo pritom - ako su s tim imali probleme roditelji, najverovatnije će ih imati i deca.

Kako pomoći?
Detetu koji ima takve probleme možete da pomognete. Ograničite unos tečnosti nakon večere. Dete ne sme da pije pića koja sadrže kofein. Kofein naime iritira bešiku i podstiče veće izlučivanje vode. Možda će pomoći ako u hodniku ili dečijoj sobi ostavite svetlo da se dete ne bi bojalo da noću ide na wc. Blizu kreveta možete da stavite i nošu. Dete noću nemojte da budite da bi išlo na wc. Ako to budete radili, dete neće samo naučiti kada je vreme da mora da se probudi i da ide na wc.

Dete nemojte kažnjavati niti mu se smejati. To može imati suprotan učinak – dete će početi da mokri u gaćice i danju i jako bi narušili njegovo samopouzdanje. Nezgode možete da očekujete. I još dobra vest: većina dece prerastu noćno mokrenje bez lečenja. Najviše puta se to dogodi pre napunjene šeste godine. Pripazite da dete niko ne ismeva, pogotovo ne braća i sestre. Detetu objasnite da se takve nezgode događaju i drugima, ali da o tom niko ne želi da govori. Dodajte da će kad malo porastu, nestati i problemi.

arrow-img

1-4 NEDELJE

1 MESEC

2 MESECA

arrow-img

1 do 4 nedelje

Dobro nam došlo drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan materice, i u tom periodu je veoma osetljivo i potpuno zavisi od brige i nege roditelja. Prvi mesec je period upoznavanja i prilagođavanja porodice na novog člana. To je veoma lep i emotivan, ali uz to i veoma naporan period.
 
Prvu godinu, od rođenja pa do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje BEBE. Prve četiri nedelje života dodatno definišemo i zovemo period NOVOROĐENČETA. Jedno malo novorođenče upravo držite u naručju!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog deteta

Besplatne nedeljne e-novosti, koje pomno prate razvoj tvog deteta.

Tvoj email

Predviđeni datum porođaja

calc-img

Izračunaj datum porođaja

Poslednji tekstovi

article-img