cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj deteta: Igrajmo se

calendar-img

Pravila igre Mlinar
Sva deca stoje u krugu i jednog odaberemo za mlinara. Mlinaru damo vrećicu. Deca pjevaju u kolu: Već se ko – lo kre – će, ko će no – sit vre – će u naš mlin u naš mlin ti! Deca se kreću u kolu na jednu stranu, a mlinar hoda oko kola na drugu stranu. Na kraju mlinar preda jednom detetu vrećicu koju je nosio uz uzvik “ti” ! . Mlinar beži na jednu stranu a to dete na drugu stranu oko kola. Tko prvi dođe na prazno mesto ostaje u kolu a drugi postaje mlinar.

Didaktičke igračke
Didaktičke igračke su igre sa zadacima, koje imaju privlačan sadržaj za dete i pravila. Zahtevaju i istovremeno razvijaju psihičke funkcije, sposobnosti, aktivnosti koje su potrebne za doživljavanje, shvatanje, stvaranje.

Cilj didaktičnih igračaka je da detetu ponude mogućnost da putem njih usvoji određenu sposobnost. Decu podstiču da preciznije posmatraju i otkrivaju razlike i sličnosti u obliku, veličini i boji.

Neki stručnjaci misle da didaktičke igre detetovo učenje ne podstiču uvijek nego ga u određenim situacijama čak usporavaju. Jako strukturisane igračke su oblikovane tako da ih dete može koristiti na vrlo specifičan način zbog toga često ograničavaju detetovu aktivnost igranja.

Dete i sport
Sada je počelo razdoblje velike promene kada dete zameni vrtić za školu, menja prijatelje i dobija nove zadatke i odgovornosti. Zbog toga je to razdoblje stresno i zadatak roditelja je da se pobrinu da dete ne doživljava preveliki stres i na ostalim područjima kao što su aktivnosti u slobodnom vremenu npr. sport.

Deca koja su stalno u pokretu neka učlanjenjem u raznorazne organizovane grupne vežbe pobliže upoznaju različite sportove i istovremeno se zabavljaju, uče i razvijaju svoje motoričke spretnosti, upornost, a pre svega troše suvišnu energiju.

Za decu koja još ne znaju da plivaju je to krajnje vreme da nauče da plivaju, za plivače da postanu pravi plivači koji će usvojiti prvu tehniku plivanja (prsno), naučiti pravilno i sigurno skakati u vodu i istovremeno poboljšati svoju kondiciju pri plivanju.

Zimske radosti će u toj godini stvarno biti veselje jer će deca biti samostalna na sankama i skijice više neće biti neposlušne, jer će znati da upravljaju njima.

Rolanje postaje rutina za većinu dece.
Nekoliko dece (odnosno roditelja) će se u tom razdoblju baviti i više specijalizovanim vežbanjem kao što su fudbal ili gimnastika. Dobro je da roditelji znaju da prepoznaju granice sposobnosti svog deteta, i istovremeno detetu omoguće da isproba aktivnosti koje ga zanimaju pa neka to bila škola džudoa ili atletski vrtić. Isto tako i dete treba da zna da »bez muke nema nauke«.

arrow-img

1-4 NEDELJE

1 MESEC

2 MESECA

arrow-img

1 do 4 nedelje

Dobro nam došlo drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan materice, i u tom periodu je veoma osetljivo i potpuno zavisi od brige i nege roditelja. Prvi mesec je period upoznavanja i prilagođavanja porodice na novog člana. To je veoma lep i emotivan, ali uz to i veoma naporan period.
 
Prvu godinu, od rođenja pa do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje BEBE. Prve četiri nedelje života dodatno definišemo i zovemo period NOVOROĐENČETA. Jedno malo novorođenče upravo držite u naručju!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog deteta

Besplatne nedeljne e-novosti, koje pomno prate razvoj tvog deteta.

Tvoj email

Predviđeni datum porođaja

calc-img

Izračunaj datum porođaja

Poslednji tekstovi

article-img