cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj deteta: Ishrana

calendar-img

Šta treba da sadrži zdrava ishrana?
Deca oponašaju roditelje - takođe pri hranjenju. Kao dobar uzor ćete detetu pomoći da razvije zdrave navike hranjenja. Zdrava ishrana petogodišnjeg deteta ne razlikuje se od vaše zdrave ishrane.

Pokušajte da opnudite detetu raznovrsnu zdravu hranu jer će na taj način dete dobiti sve hranljive materije, vitamine i minerale koji mu trebaju za rast i razvoj, a istovremeno će oblikovati zdrave navike hranjenja.

Pobrinite se da će vaše dete uzima što više sveže pripremljene hrane. Gotova hrana iz trgovina sadrži previše soli, šećera i zasićenih masti, a često ima dodate i mnogobrojne aditive (pojačivači aroma, boje,...).

U svakodnevnu ishranu uključite voće i povrće. Voće je najbolje sveže (sirovo) i neoguljeno. Preporučljivo je da odaberete što šarenije povrće (ali i voće) jer time dobijate veći spektar vitamina i ostalih nutrijenta. Mahunarke su i dobar izvor proteina.

Važan izvor energije za dete su žitarice i namirnice iz njih (hleb, riža, testenine). Pokušajte da dete naviknete na namirnice od celog zrna i izbegavajte upotrebu prečišćenih žitarica odnosno namirnice iz belog brašna.

U ishrani dece veliku ulogu ima meso jer je važan izvor proteina i gvožđa. Detetu ponudite pre svega nemasno meso, perad i ribe. Uopšteno je za djecu primerena vegetarijanska ishrana ako sadrži dovoljno mleka, mlečnih proizvoda i jaja. Ishrana koja ne sadrži namirnice životinjskog porekla (mleko, mlečne proizvode i jaja) - veganska ishrana, nije primerna za decu jer su telu za rast i razvoj potrebne neke hranljive materije koje mu ne možemo dati samo voćem ili povrćem.

Najkoncentrisaniji izvor energije su masti. Udeo masti u ishrani dece treba bude malo veći nego u ishrani odraslih. Osigurajte ga sirevima, maslacem, jajima i mesom (a ne prženim krompirićima). Isto tako se preporučuje da detetu ponudite punomasno ili delimično obrano kravlje mleko i neobrano; svaki dan neka dete popije oko pola litre mleka. Mleko je odličan izvor kalcijuma, proteina i nekih vitamina. Namirnice koje sadrže masti, važne su i zbog vitamina A, D, E i K koji su prisutni u mastima.

Šećer i slatkiše pokušajte da izbegnete jer su to više ili manje prazne kalorije. Dete njima smanji glad i želju pa i potrebu za zdravim namirnicama. Osim toga šećer uzrokuje karijes i u većim količinama utiče na razvoj šećerne bolesti. To naravno ne znači da detetu treba potpuno zabraniti unos slatkiša, jer kao što znate zabranjeno je uvek najslađe.

Osim hrane koja sadrži puno šećera, preporučljivo je izbegavanje i namirnica s puno soli, ali i namirnica i napitaka s kofeinom (cola) koji nisu primerne za decu. Najzdravije piće kako za odrasle tako i za decu je voda, voćni sokovi naime sadržavaju puno šećera. Kada detetu ponudite voćni sok, neka to bude prirodan sok bez šećera i razređen s vodom.

Jedan jelovnik za celu porodicu
Mi roditelji smo odgovorni šta, kada i kako pa i koju hranu ćemo ponuditi detetu na tanjiru. Deca najviše vole namirnice bogate skrobom (krompir, riža, testenina ili hleb), a manje meso i povrće. Nemojte da silite dete hranom koju ne voli, svejedno nemojte da mu pri pripremi jelovnika popuštate u svemu. Jelovnik neka bude za celu porodicu isti.

U tom razdoblju je dete spremno da učestvuje i pokušava nove stvari. Detetu često ponudite raznolike nove namirnice te ga pritom podstičite. Često su izbirljiva deca ona koja su imala premalo mogućnosti za isprobavanje različitih jela ili su ih roditelji hranom silili. Pružajte detetu priliku za učenje. Ne treba da brinete, ako dete ostavi hranu na tanjuru. Dete treba da prestane da jede kada je sito i neka jede kada je gladno. Hrana detetu nudi zadovoljstvo, ugodan osećaj i sigurnost, ali isto tako je nužna i za njegov rast i razvoj. Porodični obroci bez svađe i lošeg raspoloženja su rituali koji detetu puno znače te su isto tako odlična prilika za učenje zdravih navika hranjenja.

arrow-img

1-4 NEDELJE

1 MESEC

2 MESECA

arrow-img

1 do 4 nedelje

Dobro nam došlo drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan materice, i u tom periodu je veoma osetljivo i potpuno zavisi od brige i nege roditelja. Prvi mesec je period upoznavanja i prilagođavanja porodice na novog člana. To je veoma lep i emotivan, ali uz to i veoma naporan period.
 
Prvu godinu, od rođenja pa do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje BEBE. Prve četiri nedelje života dodatno definišemo i zovemo period NOVOROĐENČETA. Jedno malo novorođenče upravo držite u naručju!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog deteta

Besplatne nedeljne e-novosti, koje pomno prate razvoj tvog deteta.

Tvoj email

Predviđeni datum porođaja

calc-img

Izračunaj datum porođaja

Poslednji tekstovi

article-img