cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj deteta: Igrajmo se

calendar-img

Igre i druženje s detetom neka budu namenjeni zabavi a ne pokušavanju ubrzanja Odojčetovog razvoja. Znajte da je svako dete individua i da se deca nikada ne razvijaju potpuno jednako. Kod nekih je brži motorički razvoj, a kod drugih razvoj govora i socijalnih veština.

Mamice i tata, zaplešimo!
Sada kada je odojče već motorički sposobnije, pokretima se odaziva na muziku – »pleše«. Pomozite mu da oseti ritam, plešite s njim uz vašu omiljenu muziku i često stavite i neki CD sa dečijim pesmicama koji imaju obično još izraženiji ritam. U tom periodu odojče rado i samo sa igračkama i drugim predmetima proizvodi različite zvukove. Predmete trese, prebacuje ih iz jedne ruke u drugu, udara predmetom o predmet ili baca ih na pod. Na taj način isprobava stvari i upoznaje ih a istovremeno uči o uzroku i posledicama (za to je potrebno puno ponavljanja).

Kursevi plivanja za odojčad
U većim gradovima održavaju se organizovani kursevi plivanja za odojčad (obično prema Fredovoj metodi učenja plivanja). U suštini to nije učenje pravog plivanja nego upoznavanje s vodom i kretanje u njoj. Odojče se kroz igru upoznaje s vodom i druženjem i igranjem uživa u vodi. Vežbanje nije preporučljivo pre napunjenog četvrtog meseca starosti. Potrebno je pričekati da dete uspostavi imunitet i da primi prvu dozu obaveznih vakcina. Preporučljivo je da se sa vežbanjem u vodi počne pre nego što dete prohoda, jer se do tada dete u vodi ne kreće pokretima hoda, nego se odgurava nožicama. Poenta kurseva plivanja je baš u odgurivanju nožicama i u samostalnom kretanju u vodi. Pri učenju toga pomaže crveni Fredov kolut, koji na početku ograničava pokrete rukama i dete fokusira na pokrete nogama. Budite oprezni ako kod vašeg odojčeta primećujete preterano istezanje leđa i glavice. U tom slučaju izbegavajte plivanje jer plivanje podstiče istezanje. Time se određena grupa mišića previše ojača i dete razvije pogrešne uzorke kretanja pre svega s istezanjem.

arrow-img

1-4 NEDELJE

1 MESEC

2 MESECA

arrow-img

1 do 4 nedelje

Dobro nam došlo drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan materice, i u tom periodu je veoma osetljivo i potpuno zavisi od brige i nege roditelja. Prvi mesec je period upoznavanja i prilagođavanja porodice na novog člana. To je veoma lep i emotivan, ali uz to i veoma naporan period.
 
Prvu godinu, od rođenja pa do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje BEBE. Prve četiri nedelje života dodatno definišemo i zovemo period NOVOROĐENČETA. Jedno malo novorođenče upravo držite u naručju!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog deteta

Besplatne nedeljne e-novosti, koje pomno prate razvoj tvog deteta.

Tvoj email

Predviđeni datum porođaja

calc-img

Izračunaj datum porođaja

Poslednji tekstovi

article-img