cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj deteta: Razvojne faze

calendar-img

Kako sam već spretan!

Kada odojče leži na stomaku toliko je već spretno da može samo da se okrene i pogleda unazad. Neki već mogu u tom položaju i da posegnu za igračkom. To rade tako što se oslanjaju drugom rukom. Mnogo ih se okreće u oba smera (kako sa stomaka na leđa tako i obrnuto).

Dok leži na leđima, beba podiže glavicu i nožice, koje hvata i igra se sa njima. Rado se isteže i nudi ručice da mu pomognemo da se uspravi u sedeći položaj. Sa šest i po meseci većina odojčadi sposobna je da duže vreme samostalno sedi. U početku se rukama oslanjaju o tlo, a pri kraju meseca se već igraju u sedećem položaju bez oslonca. Samostalno sedenje je preduslov za puzanje. Većina beba nauči da puzi između sedmog i desetog meseca, i većina prvo puzi unazad. Neka deca puze na svoj način (kližu se po guzi, puze kao crvići...), a neka uopšte ne puze (iako se u početku čini da će krenuti).

Kada ga držimo uspravno, dete se oslanja nogama na podlogu (pazite, jer njegovu težinu i dalje vi morate da nosite!), pri čemu ritmički grči kolena kao da poskakuje. Često jednom nogom zgazi na drugu.

Aktivno i ciljano poseže za igračkama i drugim predmetima. Stvari hvata sa obe ruke, prebacuje ih iz ruke u ruku i istražuje ustima. Pri tome je sve sigurnije, pa neke predmete ne hvata više celim dlanom, već pre svega palcem, kažiprstom i srednjim prstom. Možete opaziti i pokušaj samostalnog pijenja iz flašice.

Sada kada odojče počinje sve više da se kreće i pomera, važno je da mu obezbedite sigurnu okolinu za istraživanje i usvajanje novih veština, kao što su sedenje, kotrljanje i puzanje. To može da bude posebno za njega uređen kutak u dnevnoj sobi, ili na primer podloga na podu.

Odojče sada ima jasan i oštar vid, dobro raspoznaje dubinu, i škiljenje je prošlost.

Povezanost sa najbližima
Odojče se do šestog meseca života jako veže za ljude koji se za njega brinu. Većinom su to roditelji, a posebno mama. Ta povezanost mu daje osećaj sigurnosti što je posebno važno kada dete počne da istražuje prostor. Sa druge strane, zbog povezanosti sa najbližima može da pokazuje strah pred strancima, ponekad čak i pred bakom i dekom ili drugim poznatim osobama. Shvatite da je to potpuno normalno razdoblje, i da se tako odojče uči životu i osećaju sigurnosti. Pri tome nemojte brinuti jer će uskoro verovati i baki i deki, tako da ćete moći bez teškoća da im ga ponekad poverite na čuvanje. Verujte da će svo troje uživati u tome.

Dečje brbljanje
Odojče sve više brblja, isprobava različite visine glasa, pored samoglasnika upotrebljava i pojedine suglasnike. Sve više posvećuje pažnju govoru odraslih i već je sposobno da oponaša jednostavne zvukove iz okoline. Na poznati glas i osmeh odaziva se osmehom i brbljanjem. Uveseljava vas i glasnim smehom i cičanjem. Većina beba već prepoznaje svoje ime i odaziva se na njega. Razlikuje poznate i nepoznate glasove.

Detetov govorni razvoj veoma zavisi od količine vremena koju mu posvetite i opšte atmosfere u porodici. Odojčad kojima roditelji posvećuju više vremena, i sa njima više razgovaraju, su pričljivija.

arrow-img

1-4 NEDELJE

1 MESEC

2 MESECA

arrow-img

1 do 4 nedelje

Dobro nam došlo drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan materice, i u tom periodu je veoma osetljivo i potpuno zavisi od brige i nege roditelja. Prvi mesec je period upoznavanja i prilagođavanja porodice na novog člana. To je veoma lep i emotivan, ali uz to i veoma naporan period.
 
Prvu godinu, od rođenja pa do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje BEBE. Prve četiri nedelje života dodatno definišemo i zovemo period NOVOROĐENČETA. Jedno malo novorođenče upravo držite u naručju!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog deteta

Besplatne nedeljne e-novosti, koje pomno prate razvoj tvog deteta.

Tvoj email

Predviđeni datum porođaja

calc-img

Izračunaj datum porođaja

Poslednji tekstovi

article-img