cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj deteta: Spavanje

calendar-img

Koliko sna je potrebno?
Šestmesečno odojče spava noću oko 10 sati i potrebno mu je još oko dva do tri dvosatna dremeža danju. Većina odojčadi spava barem 5 do 6 sati , ali puno ih se još budi jednom do dva puta noću za hranjenje. Neki prespavaju celu noć bez buđenja (najčešće zbog hranjenja) tek nakon prve godine života.

Odojče je sebi već oblikovalo svoj ritam spavanja. Ono je već izoblikovalo svoj ritam spavanja i budnosti (dnevno spavanje je u otprilike isto vreme svaki dan, uveče ima svoj sat za spavanje i sat za buđenje). Pokušajte da se držite njegove satnice za dnevne dremeže, hranjenje i uspavljivanje uveče, jer će odojče moći lakše da zaspi ako je odmor svaki dan u isto vreme. Kada je vaše odojče vrlo aktivno u vreme kada bi već trebalo da spava, razmislite da li možda nije previše umorno jer njegova neobična aktivnost može biti posledica umora. Jako umorna odojčad često teže zaspi i nemirnije spava.

Moje odojče se budi noću
U ovom periodu odojče je već jako vezano za roditelje i upravo ta jaka povezanost može da bude uzrok tome da se dete noću probudi i vas zove plačući. Preplašeno je jer niste pored njega. U takvim slučajevima je najbolje da pričekate kod njegovog kreveta dok ponovo ne zaspi. Uzrok za češće buđenje može da bude i glad zbog povećane potrošnje energije (brzi rast, velika aktivnost preko dana), a može da ga probudi i iznenadan okret na stomak.

Samostalno uspavljivanje
Za dobro i dugo spavanje je važno da odojče zna samo da se uspava. Ako vaše odojče to još ne zna, sada je pravo vreme za učenje. Postoje mnoge tehnike, a roditelji odlučuju koju će da upotrebe (neki puštaju odojče da se isplače, drugima je drže da su u blizini i da probaju da ga umire dok pokušava da zaspi u krevetiću).

U svakom slučaju odojčetu pružite priliku za vežbanje samostalnog uspavljivanja – položite ga u krevetić kada je pospan a ne kada već spava. Ako ga uveče uspavljujete u naručju ili uz flašicu mleka, isto će očekivati i trebati tokom noći kada se probudi. Isto tako odojčetu će biti potrebna vašu pomoć ako se probudi na mestu različitom od onog na kojem je zaspao (ako ga npr. uspavljujete u vašoj spavaćoj sobi pa ga onda premestite u njegovu sobu).

arrow-img

1-4 NEDELJE

1 MESEC

2 MESECA

arrow-img

1 do 4 nedelje

Dobro nam došlo drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan materice, i u tom periodu je veoma osetljivo i potpuno zavisi od brige i nege roditelja. Prvi mesec je period upoznavanja i prilagođavanja porodice na novog člana. To je veoma lep i emotivan, ali uz to i veoma naporan period.
 
Prvu godinu, od rođenja pa do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje BEBE. Prve četiri nedelje života dodatno definišemo i zovemo period NOVOROĐENČETA. Jedno malo novorođenče upravo držite u naručju!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog deteta

Besplatne nedeljne e-novosti, koje pomno prate razvoj tvog deteta.

Tvoj email

Predviđeni datum porođaja

calc-img

Izračunaj datum porođaja

Poslednji tekstovi

article-img