cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj deteta: Uvođenje dohrane

calendar-img

Dojenje
Bebama koje imaju šest meseci, pri mešanoj ishrani, potrebna su bar još dva mlečna obroka dnevno (ako je njihova ishrana još uvek samo mleko, treba im 5-6 mlečnih obroka). Većina odojčadi noću spava ukupno 6 sati, a sa otprilike punih šest meseci već su sposobni da prespavaju duži interval, bez potrebe za hranom. Većina odojčadi se noću i dalje jednom ili dva puta budi za hranjenje.

Hranjenje na flašicu
Ako dojenje nije moguće, ili ste odlučili da ne želite da dojite, najbolja zamena za vaše mleko je adaptirano mleko prilagođeno za odojčad. Sada možete da koristite mlečne preparate (označene brojem 2) koji su malo gušći i zasićeniji. Nećete pogrešiti ako nastavite sa početnim mlečnim preparatom (označenim brojem 1).

Odojčetu u sedmom mesecu treba uz mešanu ishranu još najmanje 2 mlečna obroka dnevno (ako je njegova glavna hrana i dalje mleko, treba mu 4-5 mlečnih obroka). Nakon napunjenih 6 meseci sterilizacija flašice više nije potrebna.

Uvođenje dohrane
Sa uvođenjem mešane ishrane najbolje je da se počne po napunjenom 6. mesecu života, posebno ako u porodici imate osobe sklone alergijama. Naravno, pri uvođenju mešane hrane nastavljamo sa dojenjem ili hranjenjem na flašicu.

Isto tako, u porodici sklonoj alergijama nove namirnice treba uvoditi sa posebnom pažnjom, uvek u malim količinama, i u razmaku od 3-4 dana za svaku namirnicu. Prehrani dodajte po jednu novu vrstu namirnica tj. novu namirnicu dodajte već isprobanim namirnicama, da biste pri mogućoj reakciji na hranu odmah znali šta je uzrok.

Primerena krupna hrana
Za početak najprimerenije namirnice su voće i povrće. Većina roditelja deci prvo ponudi voćni sok i nastavi sa voćnim kašicama. Najbolje voće za početak su jabuke, kruške, i banane, a kasnije jelovnik možete da obogatite breskvama, kajsijama, šljivama, dinjom… Na početku treba izbegavati bobičasto i citruse. Preporučuje se da se voće detetu daje prepodne, jer može da izazove stomačne grčeve ili proliv.

Od povrća su za početak najprimereniji šargarepa i krompir, a zatim možete dodati i tikvice, brokoli, karfiol, pasulj i ostalo povrće.

Primerena namirnica za početak koja daje osećaj sitosti su žitarice. Pripazite da detetu pre napunjenog 6. meseca života ne dajete hranu koja sadrži pšenicu, ječam, zob ili raž ( to su žitarice koje sadrže gluten), jer biste time mogli da povećate rizik da vaše dete oboli od celijakije. Između 4. i 6. meseca detetu možete od žitarica davati pirinač, kukuruz ili heljdu. Žitno-mlečne kašice dobra su zamena za mlečni obrok.

Meso počinjemo uvoditi po napunjenom 6. mesecu života, i uvek pošto smo uveli voće i povrće. Biramo kvalitetno, nemasno meso mladih životinja. Za početak je najprimerenije pileće meso. Sa ribom je bolje još malo sačekati (posle 9. meseca), i za početak odabrati belu ribu.

Nakon napunjenog 6. meseca života, detetu ponudite tvrdo kuvano žumance (meko kuvana jaja dajte mu tek nakon prve godine).  Zbog mogućnosti nastanka alergije ne uvodite belance u ishranu do napunjene prve godine.

Pre napunjene prve godine detetu NE smemo davati obično kravlje mleko, belance, med, svinjsko meso, orahe, lešnike, kikiriki, čokoladu, pečurke...

Šta je sa kravljim mlekom?
Neprerađeno kravlje mleko nije primerena hrana za odojčad, jer se po sadržaju veoma razlikuje od majčinog mleka. Sadrži više proteina i minerala, a manje šećera, i drugačije je masti. Osim toga, kravlje mleko je puno raznoraznih bakterija. Uzimajući kravlje mleko odojče dobija preveliku količinu proteina i minerala (soli), koje mora da izluči. To predstavlja preveliki napor za njegove, još ne sasvim zrele, bubrege. Kravlje mleko u mlečnim formulama za bebe se mnogobrojnim postupcima prilagodi odojčetovim potrebama.

arrow-img

1-4 NEDELJE

1 MESEC

2 MESECA

arrow-img

1 do 4 nedelje

Dobro nam došlo drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan materice, i u tom periodu je veoma osetljivo i potpuno zavisi od brige i nege roditelja. Prvi mesec je period upoznavanja i prilagođavanja porodice na novog člana. To je veoma lep i emotivan, ali uz to i veoma naporan period.
 
Prvu godinu, od rođenja pa do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje BEBE. Prve četiri nedelje života dodatno definišemo i zovemo period NOVOROĐENČETA. Jedno malo novorođenče upravo držite u naručju!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog deteta

Besplatne nedeljne e-novosti, koje pomno prate razvoj tvog deteta.

Tvoj email

Predviđeni datum porođaja

calc-img

Izračunaj datum porođaja

Poslednji tekstovi

article-img