cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj deteta: Zdravlje i nega

calendar-img

Sistematski pregled i vakcinacija
U ovom mesecu ćete s detetom obaviti treći sistematski pregled koji vam je bio zakazan prilikom prethodnog pregleda. Pored pregleda i savetovanja na koje ste već navikli obavićete i pregled urina i krvne slike (vađenje krvi). Nakon obavljenog pregleda vaše odojče će primiti revakcinu za žuticu tipa B. Pogledajte Ringerajin kalendar vakcinacije.

Smisao sistematskih pregleda je praćenje rasta i razvoja, utvrđivanja fizičkog i duševnog zdravlja s ciljem što ranijeg mogućeg otkrića bolesti i poteškoća. Na taj način može da se ranije urgira, leči ili rehabilituje. Pregledima isto mogu da se otkriju nepovoljni socijalni činioci i negativne navike u porodici ili okolini u kojoj dete živi. U predškolskom dobu pregledi su pri starosti od 1, 3, 6, 9 i 12 meseci i u 3. i 5. godini.

Zubići gde ste?
Prvi mlečni zub obično počne da niče između 6. i 9. mjeseca starosti. Odstupanja od 4 meseca ispod donje ili iznad gornje granice ne znače ništa posebno. U proseku devojčicama zubi izrastu pre nego dečacima.

Obično prvo niknu donja dva srednja sekutića, posle gornja četiri sekutića i na kraju još donji postranični sekutići. Nije ništa neobično ako npr. gornji postranični sekutići niknu pre nego srednji.

Nega odojčetovih zuba
Uz primerenu i zdravu hranu higijena usne duplje do 3. godine starosti je namenjena uvođenju i upoznavanju deteta s njom da bi ona kasnije mogla da postane deo svakodnevnog ritma. Zube počinjemo da čistimo odmah čim narastu. Na početku možemo da upotrebljavamo mekanu krpu ili gazu koju umočimo u vodu i omotamo oko prsta ili možemo da upotrebimo specijalni gumeni naprstak. Kasnije, kad detetu izrastu prvi kutnjaci počinjemo da koristimo prvu zubnu četkicu. Pri izboru zubne četke poštujte uputstva proizvođača ili se savetujte sa stomatologom. Zubiće nemojte da perete na silu jer bi dete moglo da razvije otpor. Pranje neka protiče u igri, neka dete prvo samo pokuša a roditelji neka dovrše.

arrow-img

1-4 NEDELJE

1 MESEC

2 MESECA

arrow-img

1 do 4 nedelje

Dobro nam došlo drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan materice, i u tom periodu je veoma osetljivo i potpuno zavisi od brige i nege roditelja. Prvi mesec je period upoznavanja i prilagođavanja porodice na novog člana. To je veoma lep i emotivan, ali uz to i veoma naporan period.
 
Prvu godinu, od rođenja pa do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje BEBE. Prve četiri nedelje života dodatno definišemo i zovemo period NOVOROĐENČETA. Jedno malo novorođenče upravo držite u naručju!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog deteta

Besplatne nedeljne e-novosti, koje pomno prate razvoj tvog deteta.

Tvoj email

Predviđeni datum porođaja

calc-img

Izračunaj datum porođaja

Poslednji tekstovi

article-img