cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj deteta: Odnos sa vršnjacima

calendar-img

Promene u socijalnom ponašanju
Kod sedmogodišnje dece jasno se primete promene u socijalnom ponašanju. Poveća se sposobnost empatije (uživljavanje u druge), traženje kontakata i učestvovanje, pružanje pomoći, interes za druženje s vršnjacima, ali i takmičenje. Smanji se vezanost i zavisnost od roditelja (pučana vrpca odnosno simbiotska vezanost na majku nije više zdrav odnos), poveća se zanimanje za vezanost i zavisnost od vršnjaka iako kasnije u razdoblju adolescencije to postaje još očiglednije nego kod dece u ranom školskom razdoblju.

Prijatelj iako nemaš puno igračaka
Za decu do šeste godine je bilo značajno da su se njihova prijateljstva bazirala na fizičkoj odnosno geografskoj blizini jer je dete u tom razdoblju bilo jako egocentrično, i prijatelja je cenilo na takav način. Ako je dete profitiralo od prijateljstva, prihvatalo je prijatelja. Srž egocentrizma je i to što dete veruje da ljudi oko njega svet razumeju na isti način kao ono samo i zbog toga projektuje sve svoje emocionalne potrebe bez prepreka.

Kada dete preraste egocentrizam, značajnost faze koja sledi (6-9 godine) je subjektivno gledanje na druge i diferenciranje uloga. To znači da dete postaje svesno novih osoba i područje prijateljstva se raširi i na emocionalno područje. Dete isto tako počinje da razume emocije drugih i shvata da dve osobe mogu da imaju različiti pogled na istu stvar –pa može da se postavi samo u jednu ulogu (centrizam).

Dete negde do ranijeg puberteta (9, 10 godina) traži prijateljstva koja često zamenjuje s poznanstvima. Sedmogodišnjaci ali i nešto mlađa deca odabiraju prijatelje prema različitim merilima, zavisi o tome što se ima kod nekoga sviđa ili što ih odbija (npr. ovaj je ljubazan, rado pomaže, onaj je npr. uvek loše raspoložen, vređa ostalu decu, tužaka se i sl.). Kasnije su prijateljstva rezultat sličnih interesa (druže se deca koja vole da se igraju s loptom, devojčice koje skupljaju salvete, markice, nalepnice i sl.).

U razdoblju između 6. i 7. godine glavna aktivnost je igranje igara s pravilima. Vani su to igre žmurke, a unutra Čoveče ne ljuti se, Domino i slično. Značajnost igara s pravilima je da deca kod njih treba da prepoznaju, prihvate, i podrediti se unapred određenim, dogovorenim i prihvaćenim pravilima. Ova vrsta igara pojavljuje se već od treće godine nadalje, ali je dominantna u tom razdoblju. Deca se kroz njih naviknu poštovati pravila i međusobnom delovanju među igračima.

Razlike među polovima

U tom razdoblju deca imaju izoblikovano shvatanje vlastitog pola (npr. anatomske razlike među polovima po polnim organima) i jasnu predstavu o stereotipnom ponašanju za određeni pol. Mogli bi očekivati da će se s obzirom na to i ponašanje među devojčicama i dečacima promeniti, ali nije sasvim tako. Dečaci uopšteno više pozitivno ocenjuju ponašanje koje je stereotipno muško te tome primereno odabiraju igre i igračke za dečake. Kod devojčica u tom razdoblju »žensko« ponašanje još nema nikakvu posebnu vrednost. Zbog toga je normalno da se dečaci u tom razdoblju više igraju s dečacima nego s devojčicama i obrnuto.

arrow-img

1-4 NEDELJE

1 MESEC

2 MESECA

arrow-img

1 do 4 nedelje

Dobro nam došlo drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan materice, i u tom periodu je veoma osetljivo i potpuno zavisi od brige i nege roditelja. Prvi mesec je period upoznavanja i prilagođavanja porodice na novog člana. To je veoma lep i emotivan, ali uz to i veoma naporan period.
 
Prvu godinu, od rođenja pa do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje BEBE. Prve četiri nedelje života dodatno definišemo i zovemo period NOVOROĐENČETA. Jedno malo novorođenče upravo držite u naručju!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog deteta

Besplatne nedeljne e-novosti, koje pomno prate razvoj tvog deteta.

Tvoj email

Predviđeni datum porođaja

calc-img

Izračunaj datum porođaja

Poslednji tekstovi

article-img