cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj deteta: Igrajmo se

calendar-img

Vreme s odojčetom
Odojče je oduševljeno igrom žmurke (ku-ku) jer u tom razdoblju počinje da shvata da ljudi postoje i kada ih ne vidi.
Nema lepšeg zvuka od odojčetovog smeha, a naročito je čaroban glasan smeh. Detetu možete izmamiti smeh nežnim golicanjem, duvanjem u stomačić ili možete da se igrate »milila bubica«. Ponavljanjem igrica odojče će prepoznati šta sledi i uživaće još više.

Odojče uživa u penjanju po roditeljima i otkrivanju uvek novih mogućnosti sopstvenog tela, rado vežba svoje nove veštine kao što su igra u sedećem položaju ili puzanje. S veseljem se igra i sa svojim nogicama pa ih kao i sve ostale stvari gura u usta.

Oduševljeno je bučnim igrama i raduje ga zvuk udaranja predmeta o predmet. Približite mu svet životinja oponašanjem glasova životinja i pritom zajedno gledajte životinje u slikovnici. Odojče možete uvek da zabavite i pevanjem, plesom ili čitanjem knjiga.

Za knjige nije nikada prerano
Pokušajte da dete rano upoznate s knjigama. U tom dobu su primerne slikovnice s debelim kartonskim listovima, a posebno ćete mu privući pažnju knjigama koje imaju skrivene slike jer će mu otvaranje slika probuditi radoznalost. Odaberite one koje imaju jasne i šarene slike na kojima će biti stvari koje dete poznaje i njemu su zanimljive.

Iz razloga što dete uvek stavlja sve predmete u usta, ponudite mu igračke koje može da istražuje i žvaće ustima. Zbog toga pazite da su uvek čiste. Moraju da budu i sigurne, bez sitnih delova koje bi dete moglo da otcepi ili izvuče (opasnost gušenja i gutanja), bez oštrih ivica i da su izrađene od bezbednih materijala.

arrow-img

1-4 NEDELJE

1 MESEC

2 MESECA

arrow-img

1 do 4 nedelje

Dobro nam došlo drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan materice, i u tom periodu je veoma osetljivo i potpuno zavisi od brige i nege roditelja. Prvi mesec je period upoznavanja i prilagođavanja porodice na novog člana. To je veoma lep i emotivan, ali uz to i veoma naporan period.
 
Prvu godinu, od rođenja pa do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje BEBE. Prve četiri nedelje života dodatno definišemo i zovemo period NOVOROĐENČETA. Jedno malo novorođenče upravo držite u naručju!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog deteta

Besplatne nedeljne e-novosti, koje pomno prate razvoj tvog deteta.

Tvoj email

Predviđeni datum porođaja

calc-img

Izračunaj datum porođaja

Poslednji tekstovi

article-img